Annons
Nyheter

Gott om tomter – men ingen vill bygga

Antalet tomter som sålts hittills i år är det lägsta på nio år, enligt Hemnet.
Fallet kommer samtidigt som husbyggarbranschen redan är pressad.
Ekonomi • Publicerad 2 april 2023
Försäljningen av tomter på Hemnet har rasat med 60 procent årets första månader. Arkivbild.
Försäljningen av tomter på Hemnet har rasat med 60 procent årets första månader. Arkivbild.Foto: Annika af Klercker / TT

Försäljningen av tomter rasar, enligt statistik från Hemnet. Sedan årsskiftet har antalet sålda tomter på bostadsplattformen minskat med 60 procent jämfört med samma period året innan.

Enligt Erik Holmberg, marknadsanalytiker på Hemnet, finns det flera förklaringar till trenden. En är ökade byggnadskostnader.

Annons

– Det gör det svårare att göra en bra affär om man köper en tomt, säger han.

Lägre villapriser

Men det handlar också om att priserna på villor har sjunkit med runt 15 procent sedan toppen förra våren, samtidigt som utbudet på marknaden har ökat.

– Under pandemin var utbudet på villamarknaden nedpressat. Det hårda försäljningstrycket på villamarknaden gjorde att fler köpte tomter för att istället bygga själva. Nu har villapriserna kommit ner, säger han.

Samtidigt har Hemnet hittills inte sett någon större nedgång på tomtpriser.

– Det är först nu som vi möjligtvis ser vad som är en början till en anpassning även på tomtmarknaden, säger Erik Holmberg.

Under rekordåret 2021 såldes 1 180 tomter på Hemnet under årets tre första månader. Samma siffra för i år är 304 tomter. Inte sedan 2014 har det sålts så få tomter.

Trots det är utbudet av tomter till salu 40 procent högre nu jämfört med förra året.

Stressat läge

Att intresset för att bygga eget hus dalar har också slagit hårt mot många husbyggarföretag.

Nyligen sänkte därför Trä- och möbelföretagen sin prognos för antalet påbörjade småhus, från 10 500 för ett halvår sedan till 7 500.

Enligt Gustaf Edgren, projektledare på branschorganisationen, ligger priserna på tomter generellt högt.

Annons

– Man förväntar sig att få extremt mycket betalt för en tomt. Nu har det utöver det blivit påtagligt mycket dyrare att bygga både lägenheter och villor, säger han.

Han beskriver läget i branschen som stressat, med många varsel.

– Nedgångar slår extra hårt mot trähusindustrin generellt. Det rör sig om en eftertraktad personalgrupp som lätt går vidare till nya jobb. Det gör det också svårt att få tillbaka personal och ta upp takten igen när konjunkturen väl vänder, säger han.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons