Annons
Nyheter

Grannländer skickar trupper till Kongo-Kinshasa

Flera länder i södra Afrika har kommit överens om att skicka trupper för att för att försöka stävja våldsamheterna i östra Kongo-Kinshasa, där beväpnade grupper har terroriserat civila under decennier.
Kongo-Kinshasa • Publicerad 8 maj 2023
Människor i Norra Kivu flyr undan strider mellan kongolesiska trupper och rebellrörelsen M23. Arkivbild.
Människor i Norra Kivu flyr undan strider mellan kongolesiska trupper och rebellrörelsen M23. Arkivbild.Foto: Moses Sawasawa/AP/TT

Beslutet fattades av den afrikanska samarbetsorganisationen SADC, där bland andra Sydafrika, Zambia Moçambique och Angola ingår.

Hur stora styrkor som ska skickas och när det planeras ske framgår inte.

Annons

Man kommer också att bidra till en östafrikansk styrka som har tagit tillbaka vissa områden som ockuperats av rebellrörelsen M23.

Den tutsi-ledda gruppen är dock fortsatt närvarande i den östligt belägna provinsen Norra Kivu, där man regelbundet drabbar samman med rivaliserande grupperingar.

Våldsamheter mellan miliser har plågat det mineralrika Kongo-Kinshasa sedan 1990-talet.

M23, med ursprung i handelsstaden Goma, var länge inaktiv. Men på senhösten 2021 tog gruppen till vapen och har sedan dess erövrat stora områden omkring Goma.

Rebellernas framfart har lett till att över en miljon människor tvingats lämna sina hem, enligt siffror från FN:s organ för humanitär hjälp (Ocha).

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons