Annons

Gräs ett nytt vapen mot föroreningar

Oljerättika, honungsört och rajgräs. Det kan bli några av framtidens vapen mot föroreningar.
Hässleholm • Publicerad 23 juni 2020 • Uppdaterad 24 juni 2020
Linn Annerfeldt och Dolores Öhman tror på växtbaserad marksanering som ett alternativ i framtiden. Metoden utvärderas just nu inom ramen för ett nationsöverskridande projekt, BAPR (Baltic phytoremediation).
Linn Annerfeldt och Dolores Öhman tror på växtbaserad marksanering som ett alternativ i framtiden. Metoden utvärderas just nu inom ramen för ett nationsöverskridande projekt, BAPR (Baltic phytoremediation).Foto: Andreas Örwall Lovén

Olika växter som verktyg för att sanera förorenad mark. Det testas just nu i ett nationsöverskridande projekt, där Hässleholms kommun genom Hässleholm Miljö medverkar.

– Det verkar som att vissa växter är effektiva på att binda och ta hand om skadliga ämnen. De tas upp av rötterna och transporteras upp till växtdelen som finns ovanför markytan. Därefter kan man skörda växten och låta den gå till förbränning, säger Linn Annerfeldt, miljösamordnare.

Annons

Metoden där man använder växters olika förmågor att ta upp, lagra eller bryta ned olika typer av föroreningar heter fytoremediering. Det kan handla om oljor, dioxiner och PCB men också industrirelaterade föroreningar, tungmetaller, näringsämnen och mikroplaster.

– I dag schaktar man bort även lätt förorenade jordmassor. Det här skulle kunna vara ett alternativ, säger Dolores Öhman, hållbarhetscoach.

I kommunen finns även ett tjugotal gamla deponier som skulle kunna bli föremål för fytoremediering. Om man ser till ett nationellt perspektiv finns runt 85 000 potentiellt eller konstaterat förorenade områden, varav cirka 25 000 är riskklassade.

Man har identifierat ett antal särskilt tåliga växter för ändamålet. Bland dessa finns växter som oljerättika, honungsört och rajgräs.

Fytoremediering har dock sina begränsningar och kan inte ersätta dagens metoder fullt ut.

– Tidsaspekten är väldigt viktig. Vi talar om långsiktighet. Det går inte att använda på en hårt exploaterad yta i staden, säger Linn Annerfeldt.

Dolores Öhman säger att man måste titta på det specifika objektet innan man väljer åtgärd.

– Men vi ser detta som ett nytt verktyg för mindre förorenade områden. Det är viktigt att utveckla ny grön teknik och här vill Hässleholm Miljö ligga i framkant.

Inom projektets ramar vill man även arbeta med att påverka och förändra attityder gentemot alternativa metoder, som fytoremediering.

– Vi ser det även som ett sätt att förkovra oss och öka kunskapsnivån. Man vet inte hur lagstiftningen kommer att förändras i framtiden och att vara en del av projektet gör oss bättre förberedda. Dessutom ges en möjlighet att lära av andra kommuner och länder som ingår i projektet, säger Dolores Öhman.

Fakta

Grön teknik

Projektet går under namnet "Sanering med växter i Östersjöregionen” och syftar till att öka användningen av grön teknik för att minska föroreningar och utsläpp i södra Östersjöområdet.

Deltagande organisationer är Linnéuniversitetet, Sverige (huvudpartner), NSR AB (Nordvästra Skånes Renhållings AB), Gdańsk University of Technology, Polen, Klaipėda University, Litauen, Gdańsk Municipal Waste Management, Polen, Lithuanian Research Centre for Agriculture and Forestry, Litauen och Hässleholm Miljö AB.

Andreas LovénSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons