Annons

Gripanden under antikrigs-protester i Ryssland

Ett stort antal antikrigs-demonstranter har gripits i den ryska huvudstaden Moskva och i S:t Petersburg under onsdagen.
Ryssland • Publicerad 2 mars 2022
Rysk polis i S:t Petersburg griper en demonstrant som på onsdagen protesterar mot den ryska invasionen i Ukraina.
Rysk polis i S:t Petersburg griper en demonstrant som på onsdagen protesterar mot den ryska invasionen i Ukraina.Foto: Dmitri Lovetsky/AP/TT

Många av dem som protesterade hade hörsammat den fängslade oppositionsledaren Aleksej Navalnyjs uppmaning att gå ut och demonstrera mot president Vladimir Putins aggressionskrig mot Ukraina.

Polisens i Putins hemstad S:t Petersburg använde våld när man skingrade demonstranterna och grep runt 100 personer, enligt en journalist från nyhetsbyrån AFP på plats under oroligheterna.

Annons

I Moskva stängdes Röda torget av och människor varnades via högtalare att trotsa förbudet att samlas i större grupper.

Onsdagens demonstrationer började efter att Navalnyj uppmanat till dagliga protester – för att Ryssland inte skulle vara "en nation av rädda fegisar".

I uppmaningen – som Navalnyj via sin talesperson lade ut på Twitter – kallar han också Putin för den "galne lille tsaren".

Aleksej Navalnyj greps av de ryska myndigheterna i januari 2021 då han, efter att ha vårdats på sjukhus efter en giftattack, återvänt till Ryssland.

Han dömdes därefter till fängelse i vad som allmänt betraktas som en politiskt regisserad process och avtjänar för närvarande ett två och ett halvt år långt fängelsestraff.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons