Annons
Nyheter

Gripen kardinal släpptes i Hongkong

Hongkong • Publicerad 11 maj 2022
Kardinalen och demokratiaktivisten Joseph Zen. Arkivbild.
Kardinalen och demokratiaktivisten Joseph Zen. Arkivbild.Foto: Vincent Yu/AP/TT

Bara dagar efter att Hongkong fått en ny ledare greps fyra demokratiaktivister. Bland de gripna fanns en katolsk kardinal som efter internationella protester frigavs bara timmar senare.

Den 90-årige kardinalen Joseph Zen var tidigare biskop i Hongkong och har flera gånger kritiserat åtstramningarna av pressfrihet i staden.

Annons

När rapporterna om hans gripande kom meddelade Vatikanen att den "med oro" följde utvecklingen nära.

USA krävde att Zen omedelbart skulle släppas – vilket strax därefter skedde nästan samtidigt som Vita husets uttalande kom. Enligt AFP sågs han vinka till journalister när han lämnade en polisstation.

Även de andra tre gripna, bland dem sångerskan Denise Ho och och den tidigare parlamentsledamoten Margaret Ng, är kända aktivister.

De fyra är förvaltare för en stiftelse som ger juridisk hjälp åt demokratiaktivister. Gripandet av dem kom tre dagar efter att den före detta säkerhetschefen John Lee valdes till Hongkongs högste ledare.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons