Annons

Grönlandsexpedition kartlägger glaciärvatten

Under måndagen sätter en expedition med forskare på isbrytaren Oden kurs mot Ryderglaciären i nordvästra Grönland. Expeditionen ska bland annat undersöka kopplingen mellan klimatförändringar och glaciärer.
Forskning • Publicerad 5 augusti 2019
En expedition på Isbrytaren Oden ska kartlägga vattenflödet vid Ryderglaciären på Grönland. Arkivbild
En expedition på Isbrytaren Oden ska kartlägga vattenflödet vid Ryderglaciären på Grönland. ArkivbildFoto: Stockholms universitet

Ett 40-tal forskare med inriktning på geofysik, oceanografi, maringeologi och en rad andra vetenskaper deltar i expeditionen.Den första utmaningen är att ta sig in i fjorden vid glaciären, som är väldigt svårtillgänglig på grund av isen som trycker på.

– Det är ingen marin expedition som har varit i fjorden förut. Allting är okänt. Vi vet inte ens hur havsbotten ser ut, säger Martin Jakobsson, forskningsledare och professor vid institutionen för geologiska vetenskaper vid Stockholms universitet.

Annons

Forskarna kommer att göra mätningar av havsbotten med geofysiska instrument för att kartlägga Grönlandsisens dynamik, hur den fungerat bakåt i tiden och i dagens varmare klimat.

– Mycket av det här finns bevarat dels i bottensedimenten och dels på botten i form av spår när glaciären var längre ut.

De data som samlas in kommer sedan att användas för att göra mer tillförlitliga modellstudier.

– Vi måste ha basdata för att till exempel kunna göra prognoser om havsnivåförändringar, säger Martin Jakobsson.

Krister Zeidler/TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons