Annons
Nyheter

Grus i maskineriet i Kinas ekonomi

Ekonomi • Publicerad 15 september 2021
Smittspridning i Kina slår mot återhämtningen. Arkivbild
Smittspridning i Kina slår mot återhämtningen. ArkivbildFoto: Ng Han Guan AP/TT

Kinas industri och detaljhandel fick grus i maskineriet i augusti, visar färsk statistik. Produktion och försäljningstillväxten föll till de lägsta nivåerna på ett år sedan nya utbrott av covid-19-smitta ledde till nedstängningar.

Industriproduktionen ökade med 5,3 procent i augusti jämfört med samma månad i fjol. Det kan jämföras med 6,4 procent i juli och man får gå tillbaka till juli 2020 för att hitta en lägre tillväxttakt.

Annons

Konsumtionen tog också stryk, med en försäljningsökning i augusti på 2,5 procent. Det är den lägsta ökningstakten sedan augusti i fjol och kan jämföras med en snittprognos på 7 procent.

Bland bedömare befaras att utvecklingen i september också blir svag efter nya fall av den så kallade deltavarianten av covid-19 i Fujian-provinsen.

Den oväntat svaga statistiken kommer samtidigt som oron för problem i Kinas fastighetssektor växer, inte minst kring fastighetsutvecklaren Evergrande – med elbilstillverkaren Nevs i portföljen – som har stora likviditetsproblem och ett gigantiskt skuldberg.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons