Annons
Ronneby

Gula faran lurar i vassen

Många vet att jättelokan och jättebalsaminen står på listan över invasiva främmande arter som ska utrotas eller begränsas. Men det finns en annan växt som också oroar ansvariga myndigheter. Den gula skunkkallan har fått fäste vid flera vattendrag i Blekinge.
Bräkne-Hoby • Publicerad 30 augusti 2019
I våras började länsstyrelsen i samarbete med bland andra föreningen Blekinges flora och folkhögskolan i Bräkne-Hoby att utrota den invasiva växten gul skunkkalla. Inger Arvidsson och Johan Wolgast var två av de som arbetade med att gräva upp plantor i det bestånd som etablerats vid Bräkneån.
I våras började länsstyrelsen i samarbete med bland andra föreningen Blekinges flora och folkhögskolan i Bräkne-Hoby att utrota den invasiva växten gul skunkkalla. Inger Arvidsson och Johan Wolgast var två av de som arbetade med att gräva upp plantor i det bestånd som etablerats vid Bräkneån.Foto: Länsstyrelsen Blekinge

Än så länge tror man att det ska att utrota den gula skunkkallan som kom till Sverige på 1960-talet genom att handelsträdgårdar sålde den.

Den finns sannolikt i en hel del privata trädgårdar också och problemet är att den också fått fäste intill vattendrag i delar av södra Sverige.

De gula markeringarna visar var det finns kända förekomster av den gula skunkkallan som står på EU:s lista över invasiva främmande arter som ska bekämpas eller utrotas. I Bräkneån finns den etablerad längs en flera kilometer lång sträcka från Belganet och söderut. I västra Blekinge finns ett bestånd i Komperskulla och i östra Blekinge rapporterades växten redan 1990.
De gula markeringarna visar var det finns kända förekomster av den gula skunkkallan som står på EU:s lista över invasiva främmande arter som ska bekämpas eller utrotas. I Bräkneån finns den etablerad längs en flera kilometer lång sträcka från Belganet och söderut. I västra Blekinge finns ett bestånd i Komperskulla och i östra Blekinge rapporterades växten redan 1990.Foto: Skärmdump Artportalen
Annons

Thomas Vestman på funktionen för naturskydd på länsstyrelsen berättar att man i våras gjorde en insats vid Bräkneån för att försöka stoppa utbredningen. Och det är handkraft som gäller, att gräva upp plantorna och det gör man bäst på våren innan de vuxit sig för stora.

Gul skunkkalla är förbjuden att importera, köpa, sälja och odla eller byta i hela EU. Det gäller både i naturen och i privata trädgårdar. Den har brett ut sig vid vattendrag i framför allt västra Sverige men förekommer också i Blekinge. Experterna tror att den fortfarande går att utrota men då måste insatser göras nu.
Gul skunkkalla är förbjuden att importera, köpa, sälja och odla eller byta i hela EU. Det gäller både i naturen och i privata trädgårdar. Den har brett ut sig vid vattendrag i framför allt västra Sverige men förekommer också i Blekinge. Experterna tror att den fortfarande går att utrota men då måste insatser göras nu.Foto: Åke Gustafsson

På Naturvårdsverket jobbar man i ett särskilt projekt utifrån EU:s förordning om invasiva främmande arter. Leder projektet gör Inkeri Ahonen som förklarar varför det är viktigt att stoppa den gula skunkkallan:

– Det är ju en art som finns med på listan och alla länder i EU måste förena sina insatser i kampen mot den. Skunkkallan har förmågana tt bilda så täta bestånd att den utkonkurrerar inhemska arter. Markägare har också en skyldighet att ta bort den.

Och faktum är att det är förbjudet att sälja, köpa eller dela med sig av plantor av arterna som står på EU-listan.

– Det är förbjudet och till och med straffbart. Det finns dock inga rättsfall ännu tror jag. Vi försöker jobba med att informera människor om detta.

Hennes råd till privatpersoner är att undvika att ta hem växter och frön från exempelvis semester eller via köp från nätet om man inte är helt säker på vad växten har för egenskaper. Den gula skunkkallan sågs tidigare som en praktfull park- och trädgårdsväxt men visade sig sedan ha invasiva egenskaper.

– Vi försöker samarbeta med trädgårdsbranschen kring det här också. Det gäller att läsa på om vilka arter som kan bli problematiska så att vi inte får nya invasiva arter.

Gul skunkkalla

Invasiv växt som trivs i fuktig miljö

Den gula skunkkallan kommer ursprungligen från Nordamerika och är en storvuxen art i kallasläktet. Bladen blir 30-150 centimeter och blommorna gula. Doften beskrivs som kvalmig. Efter blomning bildas grönaktiga bär på blomkolven.

Skunkkallan är listad på EU:s förteckning över invasiva främmande arter.

Den som hittar gul skunkkalla kan rapportera in fyndet till Artportalen på www.invasivaarter.nu

Bekämpning sker genom att gräva upp plantan med rotstammar. Bästa tiden är vår och tidig sommar. De uppgrävda växterna ska brännas - inte läggas på trädgårdskomposten.

Lotta AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons