Annons
Nyheter

Guldletare avlägsnas från urbefolkningsområden

Brasiliens regering beordrar polis att föra bort guldletare från ett område där urbefolkningen yanomami bor.
Brasilien • Publicerad 6 februari 2023
En familj som tillhör urbefolkningen yanomami i Amazonas regnskog.
En familj som tillhör urbefolkningen yanomami i Amazonas regnskog.Foto: Edmar Barros/AP/TT

Omkring 15 000 personer har illegalt tagit sig in på yanomamibefolkningens territorium enligt justitieminister Flávio Dino. Området i regnskogen Amazonas är ett reservat.

Ledare inom yanomami säger att guldletarna dödar invånare i sin jakt på guld. Våldtäkter är vanligt förekommande och inkräktare anstiftar mordbränder vilket förstör egendom och regnskog.

Annons

Dessutom, hävdar lokala ledare, häller inkräktare kvicksilver i reservoarer med dricksvatten.

Hundratals poliser

Hittills har 500 poliser beordrats till området och insatserna som inleds senare i veckan. Men många av de illegala guldletarna har redan lämnat området.

President Luiz Inácio Lula da Silva har beordrat en flygfri zon över området för att förhindra att inkräktarna får nödvändiga leveranser av proviant och förnödenheter.

Förberedelser till åtal om bland annat folkmord har inletts av brasilianska myndigheter efter avslöjanden om missförhållanden.

Infört undantagstillstånd

Regeringen har också utlöst undantagstillstånd på grund av utökad hungersnöd och smittspridningar i området.

Brasiliens tämligen nytillträdde miljöminister Marina Silva säger i en intervju med brittiska The Guardian att den tidigare presidenten Jair Bolsonaro borde utredas för brott, och att hon deltar i regeringsarbetet att föra bort guldsökare från området i regnskogen.

Under president Bolsonaros ledarskap ökade guldsökandet i stor omfattning, och han verkade aktivt för att tillåta utökad exploatering av områden i Amazonas.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons