Annons
Nyheter

Guldtackor i beslag hos anklagad toppdemokrat

Den amerikanska toppdemokraten och senatorn Bob Menendez och hans hustru anklagas för mutbrott, meddelar federal åklagare.
Vid en husrannsakan i parets hem hittades guldtackor för ett värde av motsvarande drygt 1,1 miljoner kronor och kontanter för över fem miljoner.
USA • Publicerad 22 september 2023
Senator Bob Menendez. Arkivbild.
Senator Bob Menendez. Arkivbild.Foto: Jose Luis Magana/AP/TT
Två av guldtackorna som hittades i paret Menendez hem och som ingår i bevismaterialet.
Två av guldtackorna som hittades i paret Menendez hem och som ingår i bevismaterialet.Foto: U.S. Attorney's Office/AP/TT

Utredningen mot Bob Menendez, New Jersey, har pågått i ett år. Det är andra gången under sin politiska karriär som han misstänks för mutbrott under sin tid som senator.

Menendez kliver "temporärt" av från sin post som ordförande i senatens utrikespolitiska utskott, meddelar senatens majoritetsledare Chuck Schumer efter att anklagelserna offentliggjorts.

Annons

Enligt anklagelserna fick Menendez och hans fru "hundratusentals dollar" i form av kontanter, guld, amorteringar av ett bolån och lyxfordon från tre personer inom näringslivet i New Jersey. Affärsmännen drog nytta av Menendez ställning som senator i sina affärer med regimen i Egypten, enligt åklagarna.

Stuvade undan kontanter

Vid en husrannsakan hittades bland annat över fem miljoner i kontanter undanstuvade i kuvert och gömda bland kläder i parets hem.

Menendez anklagas också för att ha försett Egypten med känslig amerikansk regeringsinformation, och att med hjälp av ett spökskrivet brev ha förmått senaten att ge Egypten ett pausat bistånd på 300 miljoner dollar.

Myndigheterna hävdar vidare att Menendez försökte avleda en brottsutredning av en medarbetare, genom att trycka på en utnämning av en åklagare han trodde kunde påverkas.

Nekar till anklagelserna

Menendez åtalades första gången i New Jersey 2015, även då för mutor. Bland annat misstänktes han ha fått lyxiga semestrar i Florida betalda av en rik ögonläkare. Rättegången förklarades dock ogiltig.

Menendez ställer upp för omval för sin fjärde period som senator nästa år. Han kallar mutanklagelserna för "grundlösa". Även Menendez fru nekar till brott.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons