Annons
Nyheter

Gullig kändis nära att utrotas

Plötsligt finns det axolotlar överallt. De trängs i spel och på leksakshyllorna. Men i naturen finns de nästan inte alls längre.
Och den som vill ha en axolotl som husdjur bör tänka sig noga för.
Djur • Publicerad 11 september 2021
Axolotlen Stefan är världens mest kända axolotl.
Axolotlen Stefan är världens mest kända axolotl.Foto: Amanda Jansson Säregård
Kanalerna i Xochimilco i Mexico City är det enda stället i världen där axolotlar lever vilt. Arkivbild.
Kanalerna i Xochimilco i Mexico City är det enda stället i världen där axolotlar lever vilt. Arkivbild.Foto: Dario Lopez-Mills/AP/TT
De rosa är populärast, men axolotlar finns i andra färger också. Arkivbild.
De rosa är populärast, men axolotlar finns i andra färger också. Arkivbild.Foto: Dario Lopez/AP/TT
Axolotlar har blivit en nationalsymbol för Mexiko. Här en graffitimålning från Mexico City. Arkivbild.
Axolotlar har blivit en nationalsymbol för Mexiko. Här en graffitimålning från Mexico City. Arkivbild.Foto: Dario Lopez-Mills/AP/TT

Vilda axolotlar finns bara på ett enda ställe – i kanalerna i Xochimilco i Mexico City. Och knappt ens det, förra året hittades bara en handfull vilda djur.

Inplanterad fisk som gärna äter både axoltlar och deras ägg i kombination med miljöförstöring har gjort att antalet har minskat kraftigt på kort tid. År 2003 fanns det i snitt 6 000 axolotlar per kvadratkilometer, vid den senaste mätningen 2015 var det bara 36. Arten är akut utrotningshotad.

Spel och leksaker

Annons

Samtidigt är de leende salamandrarna populärare än någonsin. I somras introducerades axolotlar i Minecraft och blev genast en favorit bland spelarna.

Agnes Larsson, spelutvecklare för Minecraft berättar att de föll för axolotlen för att den är "gullig, lite ful och har en egen unik personlighet". De vill också skapa medvetenhet om att axolotlen är akut utrotningshotad.

"När vi lägger till djur som finns på riktigt ser vi alltid till att lära oss massor om dem. Om vi har möjlighet att lära ut något om den verkliga världen vill vi göra det", skriver hon i ett mejl till TT.

Axolotlar dyker även upp i andra spel bland annat från Toca Boca.

I augusti presenterade leksakstillverkaren Build-a-bear en axolotl som genast sålde slut och bland mjukdjuren squishmallows går axolotlvarianterna för höga priser på auktionssajterna.

En av förra årets Augustnominerade barnböcker var "Mitt bottenliv – av en ensam axolotl".

Om axolotlar är sällsynta i naturen är de desto vanligare i fångenskap. Att de finns i spel och som leksaker har gjort att många vill ha dem som husdjur. Men de är känsliga djur, berättar Amanda Jansson Säregård. Hon är matte till Stefan – världens kanske kändaste axolotl med över 100 000 följare på Instagram.

– De är krävande husdjur. De ska ha ett stort akvarium och de kräver kallt vatten så på sommaren behöver man ha ett kylaggregat.

Axolotlen är känd för sin förmåga att återbilda förlorade kroppsdelar och organ, men det betyder inte att den är oförstörbar. Tvärtom är den ett ganska ömtåligt djur och särskilt vattenkvalitet och temperatur är viktigt för att den ska må bra.

Många sjuka

I och med att Stefan är så känd vänder sig många till Amanda Jansson Säregård när deras axolotlar blir sjuka. På så sätt har hon fått inblick i hur många som inte vet hur de ska ta hand om sina husdjur.

Annons

– Jag ser att det finns många sjuka axolotlar. Det är jättevanligt att man har haft för varmt vatten eller att de bott för trångt. Har man dåligt vatten sjunker gälarna ihop och organen förstörs i varmt vatten.

I och med populariteten finns det också oseriösa uppfödare som ser en chans att tjäna pengar. Amanda Jansson Säregård vill inte avråda någon från att skaffa en axolotl, men tycker att det är viktigt att veta vad man ger sig in på. Hon tipsar om Facebookgruppen Axolotl i Norden där man listar seriösa uppfödare och ger skötselråd.

– Gör research och gå inte bara på att de är gulliga. Det är inte som att skaffa en fisk utan kräver mycket mer arbete.

Fakta: Axolotl

Axolotlen är en slags groddjur och tillhör familjen mullvadssalamandrar.

Axolotlar blir könsmogna utan att genomgå metamorfos. Därför behåller de sina gälar och ser alltid ut som ungdjur.

De andas med gälarna men har också lungor.

Axolotlen kan återbilda förlorade kroppsdelar, även delar av ryggraden och hjärnan något som gjort dem populära bland forskare.

De har dessutom ovanligt stora embryon, störst av alla amfibier, som kan användas vid stamcellsforskning.

Axolotlen har även den längsta kända dna-strängen. Forskare jobbar med att kartlägga arvsmassan men dess omfattning i kombination med bristen på vilda djur gör att de fortfarande inte är klara.

I Mexiko är axolotlen är nationalsymbol.

Projektet Refugio Chinampa arbetar för att bygga kanaler som är separerade från Xochimilcos stora vattenleder för att på så sätt skilja axolotlarna från fiskarna som äter dem.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons