Annons
Nyheter

Hackare hotar sprida miljoner australiers data

Ett av Australiens största försäkringsbolag, Medibank, har kapats av en hackergrupp.
Gruppen har kommit över uppgifter om 9,7 miljoner australier.
Australien • Publicerad 8 november 2022
Människor går förbi Medibanks kontor i Sydney den 26 oktober. Arkivbild.
Människor går förbi Medibanks kontor i Sydney den 26 oktober. Arkivbild.Foto: Rick Rycroft/AP/TT

Det handlar om personlig information som hackarna hotar att sprida vidare inom 24 timmar, enligt ett uttalande från en anonym källa på en hackerblogg.

Enligt Medibank rör det sig om namn, födelsedatum, passnummer, adresser, telefonnummer och emailadresser från både nuvarande och tidigare kunder, däribland runt 1,8 miljoner utländska medborgare. Dessutom tros ett okänt antal kunders vårdhistoria ha läckt – diagnoser, tidigare operationer och ekonomiska anspråk till försäkringsbolaget.

Annons

Medibank uppmanar nu kunderna att vara "vaksamma" efter att bolaget meddelat att man inte kommer att ge efter för hackergruppens krav på lösensumma. Kunderna kan också komma att kontaktas direkt av hackergruppen, enligt bolaget.

– Vi ber förbehållslöst om ursäkt till våra kunder, säger vd:n David Koczkar.

I september hackades ett av landets största telekombolag, Optus, vilket ledde till att runt nio miljoner australiers uppgifter läckte.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons