Häktad Pussy Riot-medlem tar sig till Yran

Nöje • Publicerad 2 augusti 2019
Maria Aljochina, medlem i konstnärskollektivet Pussy Riot, greps av rysk polis förra helgen. Nu har hon släppts och uppträder på Storsjöyran i helgen. Pressbild.
Maria Aljochina, medlem i konstnärskollektivet Pussy Riot, greps av rysk polis förra helgen. Nu har hon släppts och uppträder på Storsjöyran i helgen. Pressbild.Foto: Privat

Efter förra helgens stora protest i Moskva, där Pussy Riot-aktivisten och författaren Maria Aljochina greps, är det nu klart att Aljochina har släppts ur häktet.

Det betyder att hon kommer att närvara under helgens Storsjöyran i Östersund där Pussy Riot är ett av de stora affischnamnen, meddelar festivalarrangörerna i ett pressmeddelande.

Enligt officiella siffror samlade demonstrationen omkring 3 500 personer i en protest mot den ryska valmyndigheten, som inte låter oberoende kandidater ställa upp i lokalvalen som hålls i september. Totalt greps runt 1 400 personer, vilket har fått omvärlden att reagera. Enligt FN:s människorättskommissariat (OHCHR) har polisen använt övervåld mot demonstranterna.

Pussy Riot uppträder på Storsjöyran lördagen den 3 augusti med två föreställningar på scenen Teatersalongen.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.