1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

"Half-life: Alyx" kommer i mars

Det kommande VR-spelet "Half-life: Alyx" ska vara en fullängdstitel, enligt utvecklaren Valve. Att spelet överhuvudtaget kom till var något av en slump.
En ny del av "Half-life"-serien till VR släpps i mars. Spelaren kommer att se huvudpersonens händer, här med något som kallas gravitationshandskar. Pressbild.
Foto: Valve/TT
En vy över hustaken i kommande "Half-life: Alyx". Pressbild.
Foto: Valve/TT
Foto: 

– Det här är inte en avknoppnings- eller sidoberättelse, eller något liknande. Det är ett fullskaligt berättelseläge, återkommande speltestsresultat indikerar att det är ungefär samma längd som "Half-life 2", säger programmeraren Robin Walker till IGN.

Det innebär antagligen mer än tio timmars spelande i en tidsperiod som berättelsemässigt utspelar sig mellan "Half-life" och dess uppföljare. Äventyret ses genom ögonen på Alyx, som tillsammans med sin vetenskapsman till pappa leder en motståndsrörelse i City 17 mot det mäktiga Combineriket.

Till skillnad från de ursprungliga spelen så rör det sig om en VR-titel, som ska fungera med alla pc-kompatibla system, alltså inte bara utvecklaren Valves egna VR-system Valve Index. Spelaren ser Alyx händer framför sig, som kan ta tag i föremål eller hålla i vapen, enligt spelets första trailer.

Att det blev ett nytt "Half-life"-spel, mer än tio år sedan vi senast såg till spelserien, var en slump, enligt Walker.

– Som många spelutvecklare så använder vi våra tidigare spel för att experimentera med nya designidéer. I det här fallet började vi utforska VR genom att använda vårt material och kod från "Portal" och "Half-life", säger han till IGN.

Det visade sig att "Half-life" fungerade bra i VR när de första testerna gjordes.

– Vi trodde att vi hade någonting som speltestarna skulle vara färdiga med på en kvart, men i stället så tillbringade de 45 minuter att utforska det och ville inte sluta, säger Walker.

"Half-life: Alyx" släpps i mars nästa år.