Annons
Nyheter

Hamnarbetarförbundet stäms för fartygsblockaden

Sveriges Hamnar drar Hamnarbetarförbundet inför domstol på grund av blockaden mot gods och fartyg med koppling till Ryssland.
Ukrainakriget • Publicerad 3 maj 2022
Hamnarbetarförbundet stäms av arbetsgivaren för blockaden av ryska fartyg. Arkivbild.
Hamnarbetarförbundet stäms av arbetsgivaren för blockaden av ryska fartyg. Arkivbild.Foto: Adam Ihse/TT

Blockaden, som inleddes den 28 mars, innebär att Hamnarbetarförbundets medlemmar inte jobbar med ryska fartyg, ryskt gods och fartyg på väg till eller från Ryssland.

Enligt fackförbundet är blockaden en sympatiåtgärd för de ukrainska hamnarbetarna.

Annons

Arbetsgivarsidan anser dock att stridsåtgärden är olovlig och hotade redan i förra veckan med rättsliga åtgärder. Nu har man stämt Hamnarbetarförbundet, uppger fackförbundet i ett pressmeddelande.

"Samtidigt som andra stora svenska företag som Volvo, Scania, Ikea och SKF på eget initiativ drar sig ur affärsrelationer med Ryssland, går hamnarbetsgivarna till domstol för att försöka tvinga våra medlemmar att lossa ryska råvaror som kan finansiera den ryska invasionen av Ukraina. Det känns faktiskt helt overkligt", säger förbundets ordförande Martin Berg i pressmeddelandet.

Håkan Filipsson, pressansvarig på Sveriges Hamnar, bekräftar att fallet gått vidare till Arbetsdomstolen, där det tas upp redan på fredag.

"Den fredsplikt som följer av kollektivavtalet är en grundläggande hörnsten i den svenska modellen. Det är därför inte en framkomlig väg att i händelse av krig eller konflikt bortse från gällande regelverk", sade Johan Grauers, förhandlingschef på Sveriges Hamnar, i en skriftlig kommentar i förra veckan.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons