Annons
Nyheter

Handeln varnar för köer när maxtak införs

Svensk Handel varnar för att maxtaket på 500 kunder i stora butiker och varuhus kan leda till nya problem – att det blir trängsel i köer utanför.
Coronaviruset • Publicerad 3 mars 2021
På lördag vill Folkhälsomyndigheten skärpa reglerna för butiker och varuhus – max 500 i butiken blir regeln. Arkivbild.
På lördag vill Folkhälsomyndigheten skärpa reglerna för butiker och varuhus – max 500 i butiken blir regeln. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

– Mycket tyder på att folk skulle fortsätta komma, och hoppas på att få komma in. Då bildas köer utanför, säger Svensk Handels vd Karin Johansson till TT.

– Är det butikerna som ska se till att det inte blir smittspridning i köerna då?

Annons

Folkhälsomyndigheten vill skärpa reglerna för stora butiker och varuhus från lördag 6 mars. Ingen butik ska då få ta in fler än 500 kunder samtidigt. Detta kan till exempel gälla Ikea, Bauhaus, Gekås, Ica Maxi,, Coop Forum, NK, Plantagen och Åhléns. Men inte gallerior och köpcentra.

Grundregeln för handeln är fortfarande tio kvadratmeter per kund, men för butiker med väldigt stora ytor leder den beräkningsmodellen till väldigt många kunder.

"Stänger ner bakvägen"

FHM skickade förslaget på snabbremiss i 24 timmar. Och Svensk Handel är i sitt remissvar mycket kritisk och liknar förslaget med partiellt näringsförbud.

– Det vore mer renhårigt att säga att vi vill inte ha den här typen av verksamheter öppna, för vi vill inte att folk samlas på sådana här ställen, säger Karin Johansson.

– Nu stänger man ner verksamheter bakvägen, utan att ta ekonomiskt ansvar.

FHM skärper samtidigt tonen när det gäller att uppmana folk att handla ensamma, inte i sällskap. Det gäller redan i dag som ett allmänt råd, men blir nu en föreskrift. Och detta gäller alla typer av butiker, stora som små.

I många butiker sitter informationsskyltar uppe om detta och personal och vakter kan säga till. Men enligt Karin Johansson blir det vanligare med kunder "som inte vill ta regi".

– Ska vi vara någon slags polismakt? Att ha vakter och butiksanställda som följer med kunderna in i butiken för att säkerställa att de inte går i gäng eller håller avstånd. Det blir fullständigt hopplöst, säger Karin Johansson.

– Det kan inte vara deras primära uppgift och gå runt och säga till folk.

Dela på familjer

Svensk Handel skriver i remissvaret att man är "mycket oroad över den utveckling och arbetsmiljö som riskerar att uppstå om det förväntas av de anställda inom handeln att aktivt behöva dela på familjer och besökare som inte respekterar huvudregeln att handla ensam"

Annons

Karin Johansson poängterar att det lika mycket är allmänhetens ansvar som butikers och näringsidkares att se till att reglerna följs.

Hon framhåller också att handeln vill bidra till att minska smittspridningen, men att hon tycker att just de här förslagen varken är proportionerliga eller logiska.

Svensk Handel efterfrågar därför bevis på att förslagen bidrar till minskad risk för smittspridning.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons