Annons

Här är EU:s nya sanktioner

Fler visumstopp, nya bankåtgärder och framför allt ett oljeembargo ingår när EU utökar sina sanktioner kring Rysslands krig i Ukraina.
EU • Publicerad 4 maj 2022
Sberbanks huvudkontor ligger på Vavilov-gatan i södra Moskva. Arkivfoto.
Sberbanks huvudkontor ligger på Vavilov-gatan i södra Moskva. Arkivfoto.Foto: Pavel Golovkin/AP/TT

Onsdagens paket från EU-kommissionen räknas som det sjätte i ordningen och har enligt ordförande Ursula von der Leyen fem huvudpunkter:

• Fler personer läggs till på listan över personer som stoppas från inresa till EU och får sina eventuella tillgångar frysta. Enligt von der Leyen ingår "högt uppsatta officerare och individer" som ses som ansvariga för krigsbrott i Ukraina, bland annat i Butja. Enligt nyhetsbyrån AFP finns även rysk-ortodoxa kyrkans patriark Kirill med på listan.

Annons

• Storbanken Sberbank kopplas bort från det internationella transaktionssystemet Swift. Även ytterligare två banker berörs – MKB (Credit Bank of Moscow i internationell form) och Rosselchoz Bank (Russian Agricultural Bank), enligt uppgifter till nyhetssajten Politico Europe.

• Tre ryska statliga tv-bolag förbjuds att sända i EU, även via kabel eller internet. Namnen har ännu inte offentliggjorts.

• Konsultbolag och "spin-doktorer" i EU stoppas från att erbjuda sina tjänster till ryska företag.

• Importstopp införs för rysk olja, om än om sex månader. För bensin och raffinerade produkter först efter årsskiftet. Enligt uppgifter till nyhetssajten Politico Europe ska Ungern och Slovakien erbjudas undantag tills vidare.

Sanktionspaketet ska godkännas av EU:s medlemsländer innan det offentliggörs i detalj och träder i kraft.

Bland tidigare åtgärder finns stopp för import av kol från Ryssland från och med slutet av sommaren, exportförbud till Ryssland av en lång rad viktiga produkter för exempelvis vapen- och energiindustrin, stopp för ryska flyg-, fartygs- och landsvägstransporter till EU (med vissa undantag), stoppad och försvårad utlåning till statskontrollerade ryska företag och verksamheter, stopp för handel och turism med ryskockuperade områden i Ukraina med mera. Listan över personer som inte får visum till EU uppgår nu till över 1 000 namn, med president Vladimir Putin i spetsen.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons