Annons
Nyheter

Här är nattens händelser

Nattens huvudrubriker: Lokalt och i omvärlden.
Publicerad 23 oktober 2016

Skåne

En husvagn i Osby totaltfördes vid 22-tiden på lördagskvällen i en brand. Branden hann sprida sig till en intilliggande byggnad, men räddningstjänsten lyckades begränsa skadorna till mindre omfattning.

Polisen misstänker att branden vara anlagd och på grund av spridningsrisken utreds händelsen som mordbrand.

Annons

Under morgonen kom ett larm in om rökutveckling i anslutning till ett flerfamiljshus i Sjöbo. Enligt SOS ska det ha orsakats av en cigarett som legat och pyrt på ett bord. Det var inledningsvis oklart om rökutvecklingen startat på en balkong eller inne i en lägenhet Vid 07.15 arbetade räddningstjänsten ännu vid platsen.

Polisen rapporterar annars om en mycket lugn helgnatt i länet.

Blekinge

En man i 50-årsåldern greps på lördagskvällen i samband med den lägenhetsbrand som vid 19-tiden utbröt i ett flerfamiljshus i Ronneby. Mannen ska enligt polisen ha någon form av anknytning till adressen och misstänks ha anlagt branden.

Då det inledningsvis fanns stor spridningsrisk rubriceras händelsen som mordbrand.

I övrigt rapporterar polisen om en lugn natt i Blekinge.

Sverige

Fem personer har förts till sjukhus efter att en epatraktor vält vid en skola i Älvsbyn i Norrbotten vid 21-tiden på lördagskvällen, skriver Norrbottens-Kuriren och Norrländska Socialdemokraten.

– Det är någon form av flakåkning på epatraktor som gått överstyr, säger Henrik Sterner, befäl vid regionledningscentralen för polisen i region Nord till TT.

Alla fem fördes till sjukhus. För en av dem betecknas läget som allvarligt. Enligt uppgifter till tidningarna ska en ha fallit av ett flak och ha varit okontaktbar. (TT)

Tre personer har misshandlats i Kolsva nordväst om Köping under natten mot söndagen.

Vid tretiden blev en kvinna och en man misshandlade av ett antal maskerade män, enligt polisen.

Annons

Kvinnan och mannen kan ha blivit slagna med ett baseballträ.

– Man misstänker det. De är förda till sjukhus, exakt hur misshandeln gått till får förhör visa, säger Markus Thuresson, befäl vid polisens regionledningscentral.

Han kan inte säga något om skadeläget på de misshandlade. (TT)

Världen

De flesta av internerna, 174 stycken, på ett fängelse i Haiti har rymt, efter att ha stulit skjutvapen och skjutit en vakt till döds, uppger myndigheterna.

Haitis justitieminister Camille Edouard Junior, uppger att en intern avled efter att ha fallit av en mur under rymningen från Arcahaie-fängelset och att ytterligare två fångar har skadats.

Polisen har inlett en jakt på rymlingarna med hjälp av FN:s fredsbevarande styrkor. Kontroller har satts upp vid vägarna från fängelset och flera personer utan id-kort ska ha kvarhållits, enligt vittnesuppgifter.

De 266 internerna i fängelset använder inte speciella fångkläder, vilket gör dem svårare att känna igen. Elva av rymmarna fångades in under flykten. (TT)

Norska hjälpfartyget Siem Pilot och ett annat räddningsfartyg har räddat runt 2 400 migranter i en dramatisk räddningsaktion under lördagen, uppger den italienska kustbevakningen. 14 personer har tagits upp döda ur vattnet.

Under 24 dramatiska timmar räddade besättningen på Siem Pilot och en annan räddningsbåt panikslagna migranter i mörkret.

– Jag har aldrig upplevt en sådan här räddningsaktion. Vi skulle föra 1 000 migranter från en tanker till Siem Pilot när gummibåtar plötsligt, i mörkret, dök upp. Det såg hopplöst ut, säger Pål Erik Teigen, polischef vid räddningsaktionen.

Annons

Migranter på gummibåtarna försökte desperat nå räddningsfartyget, som var överfullt och inte kunde ta fler passagerare. (TT)

Per Lidholm

Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons