Annons

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Bilbrand i Köpingebro under natten.
Skärmflygare fördes till sjukhus efter krasch utanför Lund.
Publicerad 29 maj 2020

Här saknas innehåll

Skåne

Räddningstjänsten larmades om en brinnande bil i Köpingebro under natten till fredag. Bilen ska ha varit övertänt när man kom fram till adressen.

Annons

En man fördes till sjukhus efter att ha kraschat med ett skärmflygplan på en åker utanför Lund på torsdagskvällen, skriver Sydsvenskan.

Det var skärmflygaren själv som larmade om olyckan. Han flög en så kallad paramotor, då flygaren har en propellermotor hängande på ryggen.

– Ambulansen som var först på plats hittade honom. Tack vare att han var vaken och talbar så kunde han uppge sina koordinater, säger Lars Nilsson, biträdande flygledare på Sjö- och flygräddningscentralen, till tidningen. (TT)

Sverige

Personal på över 40 äldreboenden i Stockholm uppger i en enkät att de under coronapandemin har varit oroliga över att arbeta, rapporterar Sveriges Radio Ekot. Detta har resulterat i bland annat sjukskrivningar, säger chefer inom äldrevården.

"Personal har inte vågat arbeta, en del har sjukskrivit sig på grund av det. Många vägrar fortfarande gå in till smittade/misstänkt smittade personer" skriver en verksamhetschef i ett enkätsvar till Smittskydd Stockholm.

I en liknande enkät i Södermanland framkommer det att personal inom äldrevården har känt oro över arbetet. (TT)

Världen

FN:s säkerhetsråd ska på USA och Storbritanniens initiativ under fredagen hålla en informell videokonferens. De 15 medlemsländerna ska där diskutera situationen i Hongkong.

Kina, ständig medlem i säkerhetsrådet, ska inte kunna lägga sitt veto mot att frågan lyfts i det informella mötet, som trots att det sker via länk beskrivs ske bakom lyckta dörrar.

Annons

I onsdags vägrade Kina tillåta ett formellt möte i säkerhetsrådet i frågan. (TT)

Hälsovårdsmyndigheterna i Moskva har mer än fördubblat siffrorna över avlidna i covid-19 i staden under april, rapporterar BBC. Den tidigare uppgiften 639 döda har ersatts med 1 561 dödsfall.

Uppgifterna kommer dagen efter det att borgmästaren Sergej Sobjanin meddelat att Rysslands huvudstad från måndag ska öppnas upp igen.

Enligt Johns Hopkins-universitetet i USA är totalt 370 000 personer i Ryssland smittade, och 4 142 har avlidit. (TT)

Cecilia KarlssonSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons