Annons

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Bilbrand utanför Hässleholm.
Man anhållen för grovt häleri i Tomelilla.
Publicerad 4 juni 2020
Arkivbild.
Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Skåne

Under natten till torsdagen brann en bil på en parkeringsficka längs riksväg 23, i höjd med Gulastorp söder om Hässleholm.

Larmet om branden kom klockan 03.34. Räddningstjänst skickades till platsen.

Annons

– Enligt uppgift ska bilen ha stått där ett längre tag sedan tidigare, säger Fredrik Stiberg, yttre befäl vid räddningstjänsten i Hässleholm.

Bilen står mitt i ett vattenskyddsområde.

– Så vi har avvaktat med släckning utan bevakar och låter den brinna kontrollerat, säger Stiberg.

Ingen person ska ha skadats.

Här saknas innehåll

Den man som greps i Tomelilla på onsdagskvällen misstänkt för grovt häleri har nu anhållits.

En matbutik i centrala Hässleholm ska ha utsatts för ett inbrott under natten. Det var strax före klockan 02 som larmet gick i butiken och polis samt väktare åkte dit.

Det ska ha varit brytmärken på en dörr. På torsdagsmorgonen är omständigheterna oklara i övrigt, enligt polisen.

Statyn av Zlatan Ibrahimovic, som har vandaliserats flera gånger, ska efter reparationer bli kvar i Malmö, skriver Sydsvenskan. Däremot är det inte bestämt exakt var den ska stå.

Kommunstyrelsen i Malmö går på arbetsutskottets förlag och säger nej till en Stockholmsflytt enligt ett medborgarförslag. Bara Sverigedemokraterna röstade för en flytt till huvudstaden.

Kravet att statyn skulle lämna Malmö kom då det i slutet av november blev känt att Malmö FF-legendaren Ibrahimovic hade blivit ny delägare i Stockholmslaget Hammarby IF. (TT)

Sverige

Annons

Polisen har spärrat av ett område i centrala Alvesta efter misstanke om ett grovt våldsbrott.

– Vi har ett grovt våldsbrott utomhus och har spärrat av för en teknisk undersökning, säger Johan Sjögren, jourhavande förundersökningsledare vid polisen i Växjö.

En man har förts till sjukhus med ambulans och en man har gripits. Han anhölls senare. Polisen går inte ut med fler uppgifter under natten till torsdagen.

Polisen fick kännedom om händelsen vid 21-tiden på onsdagskvällen. Tekniker arbetar på platsen under natten och polisen har hållit förhör.

Tusentals människor samlades på Sergels torg i Stockholm för att stötta Black lives matter-rörelsen.

Men eftersom så många deltog i demonstrationen upplöste polisen den på grund av coronarestriktionerna.

Under kvällen har det varit oroligt i centrala Stockholm. Vid minst ett tillfälle har polisen använt pepparsprej.

Den tillståndsgivna protesten inleddes klockan 18 på onsdagen. Slagorden duggade tätt samtidigt som flera bilder hölls upp på George Floyd, den man som dog av polisens våld i USA och som blev startskottet på demonstrationerna som sker runt omkring i världen.

Två personer har gripits, bland annat för anstiftan till våldsamt upplopp, meddelar polisen. (TT)

Världen

Antalet nya dödsfall i covid-19 stiger i såväl Mexiko som Brasilien, de två länder i Latinamerika med flest registrerade avlidna till följd av viruset.

Annons

I Mexiko har myndigheterna det senaste dygnet för första gången rapporterat fler än 1 000 nya dödsfall, 1 092 stycken. Det är över dubbelt så många än dagen innan, men förklaras med att myndigheterna intensifierat arbetet med att identifiera vilka dödsfall som har orsakats av covid-19.

– De senaste 20-25 dagarna har vi haft olika fall som av olika anledningar har tagit lång tid att registrera, säger vice hälsominister Hugo López-Gatell Ramírez.

Totalt har därmed minst 11 700 personer avlidit till följd av covid-19 i Mexiko. Antalet konstaterat smittade är uppe i över 101 000 människor, en siffra som tros vara betydligt högre.

I Brasilien lyder det nya mörka dygnsrekordet 1 349 avlidna, enligt myndigheterna. Sammanlagt har drygt 32 500 personer avlidit i pandemin, vilket är det fjärde högsta dödstalet efter USA, Storbritannien och Italien. (TT)

Per-Johan Thörn WistrandSkicka e-post
TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons