Annons
Nyheter

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Misstänkt relationsmisshandel i Kristianstad och Olofström samt fortsatta tågproblem.
Publicerad 26 juni 2016

Skåne

Tågproblemen fortsätter under söndagen.

Annons

<a href="http://www.kristianstadsbladet.se/hassleholm/tagstopp-mellan-malmo-och-hassleholm/">Läs mer: Ny prognos</a>

En man är anhållen för relationsbrott. Han misstänks ha misshandlat en kvinna och greps i Kristianstad under midsommardagen.

Norr om Bäckaskog, i Kiaby, välte en motorcykelförare på natten till söndagen.

Larmet kom klockan 01.33. Räddningstjänstpersonal har åkt till olycksplatsen vid skolan i Kiaby.

– Föraren är misstänkt för rattfylleri och är förd till sjukhus, säger Magnus Lefèvre, vakthavande befäl vid polisen i region syd.

<a href="http://www.kristianstadsbladet.se/nyheter/mc-forare-korde-omkull-2/">Läs mer: Mc-förare körde omkull</a>

Cirka 2 300 av Eons kunder i Skåne hade strömavbrott strax efter midnatt mot söndagen. Men en stund senare hade de flesta hushållen fått tillbaka strömmen.

Drabbade områden var bland annat Hässleholm, Kristianstad, Osby, Sjöbo, Skurup, Svalöv och Ystad.

Blekinge

Annons

En kvinna sitter anhållen misstänkt för relationsbrott.

Hon greps i Olofström under midsommardagen och misstänks ha misshandlat en man som fick föras till sjukhus.

Sverige

Växjö islamiska skola brann under midsommardagens kväll och natt. Polisen misstänker att branden är anlagd.

– Vi har fått branden till att avta, säger Conny Petersson, räddningschef i beredskap vid Värends räddningstjänst, klockan 02.20 på natten till söndagen.

<a href="http://www.smp.se/okategoriserade/brand-pa-vaxjo-islamiska-skola/">Läs mer: Brand på Växjö islamiska skola misstänks vara anlagd</a>

En person har hittats död i samband med en brand i en stuga norr om Västerås. Byggnaden var övertänd när räddningstjänsten kom till platsen.

– Det är en person anträffad i den här stugan. Det har inte gått att identifiera personen ännu, säger Ivan Åslund, befäl på ledningscentralen hos polisen i Västmanland.

Ärendet rubriceras som mordbrand och platsen har spärrats av för teknisk undersökning. (TT)

Annons

En 60-årig man knivskars under ett lägenhetsbråk i Jordbro i Haninge kommun.

– Det kom in till oss som ett bråk, men när vi kom till platsen så visade det sig att det fanns en knivskuren man på platsen. Det har inletts en förundersökning om försök till mord, säger Magnus Modig, vakthavande befäl vid Stockholmspolisen, till TT.

60-åringen fördes till sjukhus med ambulans. Det är oklart hur allvarligt skadad mannen är.

En 43-årig man greps av polisen på platsen, misstänkt för mordförsök. (TT)

Malmö satsar på att få fler män att bli förskollärare. I kommunen är åtta procent av förskollärarna män, vilket är mer än det dubbla jämfört med Sverige i stort, där siffran ligger på tre procent, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Utmaningar som kommunen stött på i sitt arbete är ett motstånd mot att jobba på en kvinnodominerad arbetsplats och de misstankar som ibland riktas mot män i förskolan.

Malmös mål är att minst tio procent av de anställda förskollärarna i kommunen ska vara män om fyra år.

Malmö ingår i ett nätverk inom Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) som försöker lära andra hur man ökar andelen män.

– Vi vill att förskolan ska spegla det samhälle vi lever i och vi tror att olikheter är bra och att det blir mer kvalitet med olikheter, säger Inga Sandström, personalspecialist på Malmö stad. (TT)

Hela Gotland har drabbats av strömavbrott under natten, framgår det av Gotlands Energis (Geab) hemsida.

Annons

Enligt P4 Gotland ska det vara åskväder som ligger bakom problemen med strömförsörjningen.

Geabs prognos är att de flesta kommer att ha fått tillbaka elektriciteten vid 8-tiden på morgonen. (TT)

Världen

Gudni Jóhannesson, utan tidigare politisk erfarenhet, vinner presidentvalet i Island.

Han utropade sig som segrare när tidiga resultat visade på en segersiffra på 37,8 procent av rösterna. Den närmaste konkurrenten Halla Tómisdóttir hade då knappt 30 procent.

Den 47-årige historieprofessorn och politiske kommentatorn hade under valkampanjen ingen riktig stark utmanare och en isländsk president har mestadels en ceremoniell roll. (TT)

Nästan 60 procent av alla skottar vill nu ha självständighet, visar en opinionsmätning i spåren av Storbritanniens brexitomröstning.

Enligt mätningen, som publiceras i The Sunday Post, säger 59 procent av de tillfrågade att de är för att Skottland ska bryta sig loss från Storbritannien, betydligt fler än de 45 procent som röstade för självständighet i en folkomröstning 2014.

Skottlands regionala regeringschef Nicola Sturgeon har öppnat för en andra folkomröstning om självständighet och sagt att hon vill ha "omedelbara diskussioner med EU-institutionerna och andra medlemsstater för att utforska alla tillgängliga möjligheter för att säkra Skottlands plats i EU".

Annons

I Skottland röstade 62 procent för att stanna i EU, jämfört med 48 procent i Storbritannien som helhet.

Sturgeon förklarade under lördagen att det skulle vara "demokratiskt oacceptabelt" att skottarna ska tvingas ut ur EU mot folkets vilja.

Att EU-omröstningen har splittrat Storbritannien är tydligt på flera plan. Över 2,5 miljoner britter har skrivit under ett upprop om att hålla en andra folkomröstning om EU-medlemskapet, i hopp om att åtminstone tvinga parlamentet att behandla frågan. (TT)

Rädsla över zikaviruset har bidragit till en kraftig ökning av kvinnor som vill göra abort i Syd- och Mellanamerika, enligt ny forskning som BBC rapporterar om. Uppskattningar tyder på att det varit åtminstone en fördubbling av kvinnor som efterfrågat abort i Brasilien och att de i andra länder ökat med en tredjedel.

Zikaviruset kan orsaka den ovanliga sjukdomen mikrocefali, när barn föds med onaturligt små huvuden, och i många länder har myndigheterna uppmanat kvinnor att inte bli gravida på grund av den risken.

I stora delar av regionen är abort inte tillåtet men många gör illegala aborter.

Forskarna har bland annat utgått från hur många som har frågat efter abort på en särskild sajt som ger kvinnor råd och levererar abortpiller. Studien har presenterats i den vetenskapliga tidskriften New England Journal of Medicine.

Över 1 500 barn har fötts med mikrocefali i regionen. (TT)

Per-Johan Thörn WistrandSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons