Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Taxiförare misshandlad i Lund. Rån med pistolliknande föremål i Bjuv.
Publicerad 9 augusti 2018
Foto: Johan Nilsson/TT

Skåne

Vid midnatt ska en kund ha vägrat betala för en taxiresa i centrala Lund och slagit föraren flera gånger, enligt polisen. Dessutom ska kunden, som uppges ha varit berusad, ha slitit sönder taxiförarens skjorta innan hen stack från platsen på Bredgatan.

Nu misstänks gärningspersonen, som inte gripits eller identifierats av polis, för ringa bedrägeri samt misshandel.

Strax efter klockan 01.30 larmades polis till Ekeby i Bjuvs kommun där en 18-årig man ska ha rånats av en person som uppges ha burit ett pistolliknande föremål. 18-åringen ska ha förlorat mobil, jacka och klocka vid händelsen, men inte skadats fysiskt.

Polis var på plats och spårande med hund utan att kunna gripa någon misstänkt.

Tre bilar ska ha fått skador vid en brand på Kungsgatan i Malmö. Räddningstjänst och polis larmades till platsen klockan 01.43.

En av bilarna uppges ha fått större skador. Polisen har gjort en anmälan om skadegörelse, men ingen har gripits som misstänkt på torsdagsmorgonen. Ingen person ska heller ha skadats fysiskt vid händelsen.

Sverige

Ett kraftigt åskoväder orsakade flera bränder i trakterna kring Vislanda i Småland under onsdagskvällen.

– Det har varit ansträngt, säger Conny Peterson, räddningschef i beredskap på Värends räddningstjänst, till TT strax efter midnatt.

Stundvis under onsdagskvällen kom det så många larm att räddningstjänsten inte hann med att åka på alla.

– Vi hade något automatlarm i Vislanda som vi inte kunde ta förrän lite senare. Det blev nedprioriterat i vår händelselogg, säger Conny Peterson.

Strax efter midnatt var de flesta av bränderna under kontroll, men även under torsdagen tror man att det kan bli en del bränder i området.

– Just nu har vi kontroll på läget och vi har placerat om lite styrkor och bemannat strategiska platser. Men vi misstänker att blixten kan orsaka bränder i morgon också, så Länsstyrelsen har beslutat att skicka upp brandflyget på en tidig runda, säger Conny Peterson. (TT)

Världen

Tyfonen Shanshan har snuddat Japans huvudö, och med brutala vindar öst in regn och höga vågor från sydväst. Men den rör sig nu bort från land, och besparade huvudstaden Tokyo de värsta vindarna, som har uppgått till 50 meter i sekunden.

Samtidigt passerar den ännu starkare orkanen Hector söder om Hawaii.

Men Hector når inte land, så de värsta effekterna väntas begränsas till farliga vågor vid sydliga kuster, meddelar övervakningscentrat CPHC. (TT)

Minst tre dödsoffer har krävts när Israel svarat med flyganfall efter raketer från Gazaremsan.

Bombningarna har dödat en stridande från Hamas, samt ett litet barn och dennes gravida mamma, uppger islamiströrelsen som styr Gaza.

Under onsdagen slog tiotals raketer från det palestinska området ned i och runt den israeliska staden Sderot. Förutom materiella skador rapporteras också raketerna ha orsakat personskador.

En militär enhet inom Hamas säger sig ligga bakom anfallen.

Sent på kvällen meddelade Israel att stridsflyg satts in mot vad som beskrivs som terroranläggningar i Gazaremsan. (TT)

Per-Johan Thörn WistrandSkicka e-post
TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.