Här är nattens händelser - lokalt och i omvärlden

En stökig lördagsnatt i Skåne med en hel del fylla och mindre misshandelsärenden.
Publicerad 2 september 2018
Arkivbild.
Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Skåne

Under natten gick ett inbrottslarm på en bensinstation i Kristianstad.

Någon eller några har krossat en glasruta och stulit snus. Det finns ingen gripen för brottet men polisen har skrivit en anmälan om Stöld.

Det har brunnit i en moped vid Kastanjeskolan i Tomelilla.

Bara tio minuter efter att larmet gick meddelade dock räddningstjänsten att branden var släckt med en handbrandsläckare. Två enheter från räddningstjänsten har varit på platsen och även polis.

Polisen kommer skriva en anmälan om skadegörelse genom brand och mopeden är tagen i beslag.

Larmet kom in till SOS 22.59 på lördagen.

En buss välte strax öster om Bårslöv sent på lördagen. Ingen person behövde föras till sjukhus.

Olyckan inträffade strax innan midnatt. Ingen av de sex passagerarna eller chauffören behövde dock följa med ambulansen till sjukhus.

Bussen kommer tas i beslag för att se om det var något fel på den, skriver TT. Föraren var inte onykter.

– Vi kommer att starta en förundersökning, någon form av vårdslöshet i trafiken eller vållande till kroppsskada, säger Torsten Persson, inre befäl på Helsingborgspolisen, till P4 Malmöhus.

Det har även varit en hel del stök i natt i Skåne, med flera misshandelsärenden, fyllor och så vidare.

Sverige

Polisen hoppas att vittnen kan skapa klarhet, sedan två personer knivskurits under oklara omständigheter i Skövde.

De två skadade hittades i samband med att polisen larmades till McDonald's restaurang på Rådhusgatan sent på kvällen.

– Den ena ska ha blivit knivskuren i magen och den andra i ryggen enligt uppgifter, säger Fredrik Bergström, inre polisbefäl i staden, till Skaraborgs Allehanda.

Det är oklart hur allvarliga skadorna är.

Ingen misstänkt finns, men det var mycket folk i rörelse i området vid tillfället.

– Vi vill få in så mycket tips som möjligt, allt kan vara av intresse, säger Fredrik Bergström. (TT)

Rökdykare räddade en svårt skadad person sedan en brand utbrutit på Solskensgatan i Uppsala i natt.

Eldsvådan i en lägenhet på fjärde våningen var fullt utvecklad när räddningstjänsten kom fram.

– Rökdykarna tog sig in i lägenheten som brann och påträffade en person där som de lyckades få ut, säger Emil Skoglund, ledningsoperatör vid Storstockholms räddningscentral, till Upsala Nya Tidning.

– De gjorde ett förträffligt bra jobb. En livräddande insats, säger Emil Skoglund om rökdykarnas arbete.

Den skadade fördes till sjukhus i kritiskt tillstånd. Även en annan person från huset, som fått i sig rök, togs omhand.

Branden är släckt. (TT)

Världen

Antalet döda i den bussolycka som inträffade i Anderna i Ecuador på lördagen steg under dagen till elva personer. Det innebär att totalt 46 personer omkommit i liknande olyckor i landet under de senaste tre veckorna.

Bussen var på väg till Loja i södra Ecuador när den kraschade drygt två mil söder om staden Cuenca.

"Totalt 37 skadade personer och elva döda har rapporterats efter morgonens olycka", skriver lokala myndigheter på Twitter. (TT)

En 13-årig pojke som i början av augusti fritogs tillsammans med tio andra barn i New Mexico, säger till FBI att han tränats för att utföra våldsdåd.

Förutom barnen befann sig två män och tre kvinnor på en egendom i New Mexico när polisen gjorde tillslag. Senare hittades även kvarlevorna av en liten pojke.

I ett vittnesmål från en FBI-agent framkommer det att 13-åringen, son till en av kvinnorna, säger att mammans pojkvän ville skapa "en armé". (TT)

En gravid kvinna och hennes dotter dödades under lördagen av artillerield från syriska regeringstrupper i Idlib, uppger SOHR.

På kvällen kom rapporter om explosioner vid en militärflygplats nära Damaskus.

Enligt det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR), som är baserat i Storbritannien, har president al-Assads styrkor i veckor samlats längs provinsen Idlibs gränser inför vad som tros vara en kommande storoffensiv mot rebeller i området. SOHR uppger att regeringsstyrkorna dagligen utför attacker i området.

Den gravida kvinnan och barnet som dödades på lördagen befann sig i staden Jisr al-Shughur i provinsens sydvästra del, som vetter mot regeringskontrollerat område.

Enligt experter kan Jisr al-Shughur vara ett nyckelmål vid en attack mot regionen. Idlib är den sista provinsen som fortfarande i stora drag kontrolleras av rebellgrupper, och Ryssland, som stöder president Bashar al-Assad, trycker på för en offensiv.

På lördagskvällen kom även rapporter om att explosioner hörts vid en militärflygplats nära huvudstaden Damaskus.

Enligt SOHR var det en ”möjlig israelisk missil som träffade en ammunitionsdepå”. Men en militär källa uppger för den statliga nyhetsbyrån Sana att något exploderat vid ammunitionsdepån på grund av en elektrisk kortslutning. (TT)

Ida ÖsterbergSkicka e-post
TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.