Här är nattens händelser - lokalt och i omvärlden

Det har varit en relativt lugn natt i Skåne enligt polisen.
Publicerad 4 september 2018
Arkivbild.
Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Skåne

Det är störningar i tågtrafiken på Skånebanan under tisdagsmorgonen. Orsaken är ett spårfel mellan Helsingborg och Åstorp. Avgångar påverkas under hela morgonen och förmiddagen, bland annat på orter såsom Kristianstad, Hässleholm och Helsingborg.

För information om en specifik resa, hänvisas kunder till respektive tågbolag.

En bil brann i natt i Helsingborg. Räddningstjänsten släcker branden och polisen skriver en anmälan om skadegörelse.

Polis la märke till två mopeder i Lund under natten som körde i hög hastighet och avviker när polis ska kontrollera dem.

En stund senare hittar polisen mopederna. Polisen söker med hund från platsen och får tag i två män i 25-årsåldern. De båda grips och är misstänkta för en rad brott, bland annat drograttfylleri och olovlig körning.

En av mopederna misstänks även vara stulen.

Sverige

En man i 30-årsåldern anhölls under måndagskvällen misstänkt för grov misshandel efter att ha huggit sin granne i låret med en potatisskalare, skriver Skaraborgs Allehanda.

Händelsen inträffade i Floby, utanför Falköping, och det är ännu okänt varför 30-åringen högg sin granne, en man i 45-årsåldern, med potatisskalaren.

Den skadade fick uppsöka sjukhus för vård. (TT)

En man i Kristinehamn fick föras till sjukhus efter att ha anfallits med yxa av en man som försökte stjäla hans cykel, rapporterar Värmlands Folkblad.

Den skadade mannen upptäckte att någon försökte stjäla hans cykel utanför hans lägenhet. När han konfronterade tjuven svingade denne en yxa mot honom, vilket resulterade i ett hugg i armen.

Yxmannen, som är i 20-årsåldern, försvann springandes från platsen och hade på måndagskvällen inte påträffats.

En anmälan om grov misshandel har upprättats. (TT)

Bara drygt hälften av lärarna i särskilt utsatta områden är behöriga, visar en undersökning som SR Ekot gjort. Undersökningen bygger på siffror från Skolverket.

Av skolor i de 23 områden som polisen pekat ut som särskilt utsatta är endast 56 procent av lärarna behöriga, långt under rikssnittet på 71 procent.

Särskilt utsatta områden kännetecknas bland annat av en högre grad av social och ekonomisk utsatthet jämfört med övriga landet. (TT)

Världen

Ungefär 300 000 invånare manas att uppsöka säkrare trakter och hundratals flyg har ställts in när tyfonen Jebi nu slår till mot södra Japan.

Jebi är bara det senaste i en rad extremväder som drabbat landet på sistone. Vindar på 46 meter i sekunden har redan uppmätts, och som värst befarar man att Jebi kommer upp i 60 m/s.

Förutom flyg ställs även färjor och tåg in. Höghastighetstågen Shinkansen fortsätter att gå, men med färre avgångar än vanligt. (TT)

USA:s president manar Iran, Ryssland och Syrien till besinning i den storoffensiv mot Idlib som nu verkar börja.

"Ryssarna och iranierna skulle göra ett stort humanitärt misstag i att delta i denna potentiella humanitära tragedi. Hundratusentals människor kan dödas. Låt det inte ske!", skriver Donald Trump på Twitter.

Idlib är den sista provinsen i det syriska kriget som fortfarande i det stora hela kontrolleras av motståndare till Bashar al-Assad. (TT)

Den 19-årige man som knivhögg två amerikanska turister svårt på Amsterdams centralstation i Nederländerna förra veckan, motiverar angreppet med att han upplevt att islam, koranen och profeten Muhammed smädats.

I ett förhör nämnde den misstänkte knivmannen också den islamfientlige nederländske parlamentsledamoten Geert Wilders, uppger åklagarmyndigheten. 19-åringen, som är afghansk medborgare men bor i Tyskland, hade tydliga terroristmotiv när han gick till attack, skriver åklagarna i ett uttalande.

Angreppet skedde strax efter det att Geert Wilders skrinlade planerna på att utlysa en tävling som skulle gå ut på att avbilda profeten Muhammed, något som för en del muslimer är mycket kontroversiellt. Knivmannen har dock inte specifikt nämnt teckningstävlingen.

Offren för attacken, två 38-åriga män, vårdas fortfarande på sjukhus för sina skador.

Tysk polis har genomfört husrannsakan i 19-åringens hem och bland annat beslagtagit datortillbehör. (TT)

Ida ÖsterbergSkicka e-post
TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.