Annons

Här är nattens händelser - lokalt och i omvärlden

Publicerad 8 november 2018
Arkivbild.
Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Man till sjukhus efter skottlossning, rån under pistolhot och man nedslagen under joggingtur.

SKÅNE

Annons

En man i 20-årsåldern har förts till sjukhus efter en skottlossning i Malmö, rapporterar Sydsvenskan. Händelsen inträffade utanför ett köpcentrum. Polisen larmades vid klockan kvart i två av flera personer.

– En skadad person är förd till sjukhus, vi bedömer det som allvarligt eftersom personen är skjuten, säger Mikael Lindh, vakthavande befäl vid polisen i region Syd, till tidningen.

Det är oklart hur allvarliga skador mannen har fått. (TT)

Förseningar har uppstått i tågtrafiken mellan Lund och Malmö under den tidiga torsdagsmorgonen.

Det är sträckorna Hässleholm-Malmö och Malmö-Helsingborg påverkas.

Tågen beräknas gå som vanligt igen under torsdagsmorgonen. Orsaken till problemen är ett tidigare spårfel i Åkarp, skriver Trafikverket.

Flera män misstänks ha pistolhotat och sedan tvingat ner och låst in en man i en källare i samband med ett företagsrån i stadsdelen Fosie i Malmö. Polisen larmades till platsen under onsdagskvällen.

– Polisen har lämnat platsen och förhör den målsägande, säger polisens presstalesperson Rickard Lundqvist till TT.

Det är oklart om mannen skadades vid händelsen.

De misstänkta männen, som fortfarande är på fri fot, har kommit över flera arbetsmaskiner, enligt polisen. (TT)

Annons

En man är förd till sjukhus efter att ha blivit nedslagen under en joggingtur i Klågerup.

Gärningsmännen ska vara sju stycken, sex män och en kvinna.

Mannen uppger att han tillfälligt svimmade av men lyckades sedan ta sig hem själv och larma. Han är förd till sjukhus med bland annat en sårskada i ansiktet.

– Polisen har varit ute och letat efter de som har gjort detta och inte funnit någon, säger Rickard Lundqvist, presstalesperson på polisens ledningscentral.

Polisen uppger att den skadade mannen är i 30-årsåldern.

Misshandeln ska ha skett vid 22-tiden på onsdagskvällen. Ingen person är gripen.

SVERIGE

Sökandet efter den tolvårige pojke med Downs syndrom som försvunnit i Falkenberg har fortsatt under natten med radiobilspoliser, polishundar, polishelikopter och Missing People.

Men pojken har inte hittats.

– Vi hade militär med oss fram till 01 och sedan kommer det ny militär på morgonen och fortsätter, säger Per Sahlgren, vakthavande befäl vid polisregion Väst till TT under natten mot torsdagen.

Annons

Sökandet är främst inriktat på Falkenberg, men polisen följer även upp tips från andra håll.

Under onsdagskvällen sökte över 1 000 personer efter pojken och under torsdagsmorgonen kommer färska resurser

– Vi byter hundar och nattpersonalen går hem och vi får dagpersonal, så arbetet fortsätter, säger Per Sahlgren.

Tolvåringen har varit försvunnen sedan 17-tiden i tisdags under en hundpromenad i sitt hemområde. (TT)

Musikern, konstnären och författaren Karin Liungman har gått bort efter en tids sjukdom, bekräftar hennes dotter Sofie Ljungman för Aftonbladet.

För många är hon känd för sin medverkan i duon James & Karin tillsammans med James Hollingworth.

De två stod bland annat bakom barnskivan "Djurens brevlåda" som gavs ut 1976 och innehöll barnhits som "Älgarna demonstrerar", "Hur ska jag göra för att komma över vägen?" och "Hacka hål".

Karin Liungman blev 77 år. (TT)

VÄRLDEN

Vita huset i USA drar in ackrediteringen för CNN-journalisten Jim Acosta.

Annons

Acosta hade tidigare under dagen hamnat i ordväxling med president Donald Trump vid en presskonferens. Journalisten vägrade att sätta sig ned och ge i från sig mikrofonen, och Trump kallade honom "folkets fiende" och en "oförskämd, fruktansvärd person".

Acosta försökte att utkräva svar från Trump om hans syn på de migranter som vandrar genom Centralamerika på väg mot USA.

I ett uttalande från Vita husets talesperson Sarah Sanders uppger man att Trump tror på en fri press och välkomnar tuffa frågor, men att man inte "tolererar att en reporter placerar sin hand på en ung kvinna som bara försöker att göra sitt jobb som praktikant i Vita huset".

Jim Acosta kallar uttalandet för en lögn, och får uppbackning av sin arbetsgivare, liksom ett antal andra journalister som bevittnade händelsen. (TT)

Teknikjätten Samsung har gett ett smakprov på hur företagets nya böjbara mobiltelefoner kommer att se ut.

– Det här är en wow-händelse, säger Bob O'Donnell vid Techanalysis Research.

Det var vid en utvecklarkonferens i San Francisco i USA som Justin Denison vid den amerikanska mobilenheten visade upp produkten.

Med en skärm på 7,3 tum är den ungefär som en liten surfplatta, men viks den på mitten ser den ut som en tjock mobiltelefon.

– Vi har väntat på en mobil med vikbar skärm från en av de större spelarna i flera år, så det här är en stor sak, säger analyschefen Bob O'Donnell till TT.

Han tror att många användare är intresserade av en mobil med större skärm, men som ändå ryms i fickan.

Annons

– Men den såg tjock ut, så Samsung måste tydligt jobba på att få den tunnare. En del kommer att se den som en gimmick, men jag tror att det är en ögonöppnare, säger han. (TT)

Den tillförordnade justitieministern i USA, Matthew Whitaker, kommer att ha det övergripande ansvaret över alla frågor inom justitiedepartementet.

Där ingår också den så kallade ryssutredningen, som ser över kopplingar mellan president Donald Trumps valkampanjs rysskontakter.

Tidigare har den biträdande justitieministern Rod Rosenstein haft det övergripande ansvaret.

Den tidigare justitieministern Jeff Sessions, som nu sparkats av Trump, avsade sig ansvaret för utredningen eftersom han ansågs vara jävig då han själv haft ryska kontakter under valrörelsen. (TT)

SPORT

Sveriges damlandslag förlorade sin andra match i fyrnationsturneringen i Saskatoon i Kanada med 3–2 mot Finland. Det var inte förrän i slutet av tredje perioden som det blev svenska mål i matchen, det första av Lisa Johansson efter 17.16, och sedan reducerade Hanna Olsson bara 15 sekunder senare.

Det räckte dock inte till seger eftersom Finland redan i första perioden gjort tre mål.

Svenskorna förlorade även premiärmatchen mot hemmalaget Kanada med 6–1 under tisdagen, lokal tid. USA vann med 2–1 över Kanada i den andra matchen som spelades under onsdagskvällen. (TT)

Ida ÖsterbergSkicka e-post
TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons