Annons
Nyheter

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

En natt utan några större nyhetshändelser i östra Skåne.
I Helsingborg slog flera personer larm om en hög smäll och en byggnad har skadats.
Publicerad 7 februari 2020

Här saknas innehåll

Skåne

Polisen larmade ut flera patruller till en adress i centrala Helsingborg vid 01-tiden på fredagen, sedan en hög smäll hörts i området. En byggnad ska ha fått skador på entrén. Nationella bombskyddet kallades till platsen, liksom kriminaltekniker. Ingen person skadades och ingen misstänkt har gripits. Polisen har skrivit en anmälan om allmänfarlig ödeläggelse.

Annons

Vid 03-tiden på fredagen larmades räddningstjänsten om en bilbrand i centrala Trelleborg. En personbil skadades men det fanns ingen risk för spridning. Även under natten till torsdag skadades en bil i en brand i Trelleborg.

Sverige

I fjol genomförde Sjöfartsverket 1 134 sjöräddningsinsatser i Sverige. Det innebär en minskning med åtta procent jämfört med föregående år.

Flest sjöräddningsinsatser i fjol gjordes i Västra Götalands län, med 244, medan 232 genomfördes i Stockholms län följt av Skåne med 145.

Fritidsbåtar var de överlägset vanligaste föremålen för räddning även i fjol med 726 insatser, följt av nödställda personer utan farkost (163) och handelsfartyg med 139 insatser.

När det gäller orsakerna till larm var motor- eller propellerhaverier vanligast med 204 insatser följt av grundstötning med 164. (TT)

En person i Gävleborg testas för coronaviruset, skriver Gefle Dagblad.

– Personen har lindriga symtom men uppfyller kriterierna för att vi ska ta prover, säger Signar Mäkitalo, smittskyddsläkare i Gävleborg till tidningen.

Personen har varit i Wuhan i Kina i 14 dagar. Sedan hemkomsten till Sverige i förra veckan har hen suttit i frivillig karantän men blev under torsdagen inlagd på infektionskliniken på Gävle sjukhus.

– Det kan vara förkylning, influensa eller vad som helst. Vi kan inte säga något om det än. Vi har skickat proverna till Folkhälsomyndigheten för analys. Vi väntar svar under fredagen. Till dess att vi fått provsvaret kommer personen att vara kvar på vårdavdelningen, säger Signar Mäkitalo. (TT)

Annons

Världen

Det tog över tre dygn, men nu har rösträknarna i Demokraternas primärval i Iowa räknat klart.

Med mycket liten marginal fick den förre borgmästaren Peter Buttigieg flest röster.

Buttigieg fick 26,2 procent mot Vermontsenatorn Bernie Sanders 26,1 procent av delegatrösterna. På tredje respektive fjärde plats kom Massachusettssenatorn Elizabeth Warren på 18,0 procent och USA:s förre vicepresident Joe Biden på 15,8 procent. (TT)

Argentinska Antarktis, det område av Västantarktis som Argentina gör anspråk på, är rekordvarmt.

Termometern på basen Esperanza steg under torsdagen upp till 18,3 grader, den högsta temperaturen som hittills uppmäts i området, uppger Argentinas nationella meteorologiska institut.

Det tidigare rekordet, från 2015, var på 17,5 grader. (TT)

Cecilia KarlssonSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons