Annons

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Bilbrand utanför Hässleholm. Rån mot tidningsbud i Trelleborg.
Publicerad 16 april 2020
Arkivbild.
Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Skåne

En personbil fattade eld söder om Hässleholm sent på onsdagskvällen. Larmet om branden vid Södra Kringelvägen, vid en parkering till våtmarkerna mellan Sjörröd och Skogstorpet, kom klockan 23.31. Förbipasserande hade sett bilen brinna och slog larm.

Räddningstjänst åkte till platsen och släckte. Bilen var övertänd när personalen kom fram, uppger räddningstjänsten. Det ska inte ha varit risk för att branden skulle sprida sig vidare från bilen.

Annons

Polisen har gjort en anmälan om skadegörelse genom brand, men har inte kunnat säkra några spår att jobba vidare med.

Här saknas innehåll

Under natten till torsdagen ska ett tidningsbud i Trelleborg ha rånats av två personer. Händelsen inträffade klockan 02.50 vid Engelbrektsgatan.

– Två gärningsmän hotar honom med kniv och tar tre postpaket från honom. Vad de innehåller vet vi inte i nuläget, säger Tenny Eriksson, jourhavande förundersökningsledare vid polisen i Ystad.

Den utsatte ska inte ha skadats fysiskt vid händelsen. Ingen person är gripen på torsdagsmorgonen.

Blekinge

En butik i Mörrum utsattes för inbrott under natten till torsdagen.

Det var vid klockan 02.45 som larmet gick i butiken, vilken bland annat säljer gräsklippare över nätet. Väktare åkte till platsen.

– Två personer skrämdes på flykten och hoppade in i en bil, säger Magnus Hansson, jourhavande förundersökningsledare vid polisen i Karlskrona.

Väktarens kollega förföljde i sin tur flyktbilen. Efter att man åkt till Pukavik kunde en polisbil från Kristianstad preja den flyende bilen av vägen.

– Det blir stopp där i diket i låg hastighet, inga skador, säger Magnus Hansson.

I bilen fanns två män i 30-årsåldern som båda nu misstänks för stöld. Godset fanns dock inte i bilen utan hittades på en åker och ska ha slängts i flykten.

Annons

Föraren misstänks även för våldsamt motstånd, grov olovlig körning, drograttfylleri, ringa narkotikabrott (eget bruk) och brott mot knivlagen.

Passageraren misstänks i sin tur även för narkotikabrott (eget bruk). Båda två omhändertogs för provtagning samt förhör och skulle sedan släppas.

Sverige

Två personer tros ha blivit knivskurna i samband med ett bråk i en lägenhet i Skövde på onsdagskvällen. Enligt polisens webbplats har en kvinna lindriga skador, medan en man fick något mer allvarliga skador i bråket.

Polisen misstänker att bråket skedde inne i en lägenhet. Två personer som befann sig där har gripits, misstänkta för mordförsök.

De inblandade känner enligt polisen varandra sedan tidigare. (TT)

En brand utbröt på S:t Görans psykakut natten till torsdagen. En person blev brännskadad och ytterligare en fick rökskador efter branden.

Räddningstjänsten lyckades släcka elden innan den spred sig, men den orsakade kraftig rökutveckling.

– En patient har enligt uppgift tänt på en kudde och då blivit brännskadad och det ska vara ytterligare en på sjukhuset som fått rökskador, oklart om det rör sig om en patient eller en anställd, säger Anders Mattsson, vakthavande befäl vid Stockholmspolisen.

Polisen har upprättat en anmälan om skadegörelse och vållande till kroppsskada men den misstänkte är ännu inte gripen. (TT)

Världen

Minst ett par dussin rohingyer har hittats döda på en båt de klev ombord på för två månader sedan. Ytterligare nästan 400 rohingyer har kunnat räddas från fartyget.

Annons

Bangladeshisk kustbevakning fick ett tips om flyktingarna, som tillhör en muslimsk minoritet från grannlandet Myanmar, och kunde efter tre dagars sökande undsätta dem.

– Vi har räddat 382 rohingyer från en stor överfylld trålare och förde dem till en strand nära Teknaf. De svalt, säger Shah Zia Rahman vid kustbevakningen.

Flyktingarna hade antagligen tänkt försöka ta sig till Malaysia från flyktingläger i Bangladesh, men vänt. (TT)

Bill och Melinda Gates stiftelse ökar stödet till WHO, som svar på att USA:s president Donald Trump meddelat att landet fryser sin finansiering av världshälsoorganisationen.

Stiftelsen är den näst största givaren till WHO bakom USA, och ökar bidraget från 100 till 250 miljoner dollar. USA stod förra året för omkring 400 miljoner.

– Att minska stödet till WHO är helt orimligt. Vi behöver ett globalt koordinerat stöd, säger Melinda Gates, som delar ordförandeskapet i stiftelsen med sin man, Bill Gates, och fortsätter:

– När du är i en kris som den här, är det alle man på däck. (TT)

Per-Johan Thörn WistrandSkicka e-post
TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons