Annons
Nyheter

Här är pensionsfondens kolsvarta lista

Svartast av alla svartlistor – pensionsfonden AP7 slopar kolet i sina investeringar. Tio bolag som tänker sig en expansion inom kolindustrin har kastats ut.
Ekonomi • Publicerad 11 december 2020
Kol hamnar nu på svarta listan. Arkivbild.
Kol hamnar nu på svarta listan. Arkivbild.Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

AP7, som förvaltar runt 700 miljarder kronor i pensionspengar för dem som inte har gjort något aktivt val, har nu utökat sin svartlistning av bolag som inte lever upp till Parisavtalet krav.

– Vi började redan 2016 med att införliva Parisavtalet i vår norm för vilka bolag vi investerar i. Nu har vi utvecklat den metoden för att påverka bolag, säger Richard Gröttheim, vd för AP7.

"Kol värst"

Annons

Sedan tidigare finns 17 bolag på svartlistan eftersom de inte lever upp till Parisavtalet, berättar han. Dessutom har ytterligare närmre 60 bolag svartlistats, som bryter mot andra placeringsregler för AP7 som mänskliga rättigheter, arbetsvillkor eller korruptionsregler.

Nu utökas svartlistningen med specifika kolbolag.

– Vi har sett att kol är värst ur klimatsynpunkt, säger Richard Gröttheim, och hänvisar till de vetenskapliga rapporter som Konjunkturrådet pekar på.

Resultatet har blivit en kolsvart lista, där tio nya bolag får stå med skammen.

De senaste dagarna har AP7 sålt ut aktierna i de tio kolbolagen. Totalt handlar det om innehav för 273 miljoner kronor.

Samarbetar med storägare

Men även om AP7 med sina dryga 700 miljarder kronor i pensionspengar är relativt stor i Sverige så är det en liten investerare, globalt sett. Frågan är vad svartlistan gör för skillnad.

– Vi samarbetar med andra storägare. Vilka, och hur många, det varierar, men vi har samarbetat med världens största, säger Gröttheim, och pekar på att det är skammen i att svartlistas som ska få bolag att ändra sig.

TT: Hur kollar ni bolagen som ska svartlistas?

– Vi har konsulter till hjälp som gräver fram fakta.

Fakta: Svartlistade kolbolag

AP7 svartlistar bolag som har en stor kolproduktion, och dessutom tänker fortsätta att satsa storskaligt på utbyggnad av fossil energi.

Här är bolagen som nu svartlistas:

China Resources Power Holdings Co Ltd

Coal India Ltd

Exxaro Resources Ltd

Inner Mongolia Yitai Coal Co Ltd

Korea Electric Power Corporation (KEPCO)

PT Adaro Energy Tbk

SDIC Power Holding Co Ltd

Shaanxi Coal Industry Co Ltd

Washington H. Soul Pattinson (New Hope Group)

Yanzhou Coal Mining Co Ltd

Källa: AP7

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons