Annons
Nyheter

Hård kritik mot granskning av biträden

Polisen, Migrationsverket och domstolarna brister i kontrollen av offentliga biträden i migrationsärenden.
Det slår Riksrevisionen fast i en granskning som visar att biträden har kunnat fortsätta arbeta trots att de dömts för grova brott.
Migration • Publicerad 7 juni 2022
Riksrevisor Helena Lindberg riktar skarp kritik mot hur Polismyndigheten, Migrationsverket och domstolarna kontrollerar att offentliga biträden är lämpliga för uppgiften. Arkivbild.
Riksrevisor Helena Lindberg riktar skarp kritik mot hur Polismyndigheten, Migrationsverket och domstolarna kontrollerar att offentliga biträden är lämpliga för uppgiften. Arkivbild.Foto: Ned Alley/NTB/TT

Personer som riskerar att utvisas ur Sverige kan ha rätt till ett offentligt biträde, och det är statens ansvar att se till att personerna får ett lämpligt sådant.

Granskningen visar att det finns brister i kontrollen av dem, som riskerar att leda till att biträden som förordnas saknar tillräcklig juridisk kompetens eller av andra skäl är olämpliga för uppdraget, konstaterar myndigheten i ett pressmeddelande.

Annons

Riksrevisionen tar som exempel att Migrationsverket under 2018 stoppade fem personer från att fortsätta arbeta som biträden eftersom de var dömda för grova brott eller hade uteslutits från Advokatsamfundet. Men trots det har personerna fortsatt som biträden under 2019–2021.

"Det är mycket problematiskt att biträden som uppenbart är olämpliga fortsätter att förordnas och får betalt av staten. Dessutom är det inte god hushållning med statens medel", säger riksrevisor Helena Lindberg i pressmeddelandet.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons