Annons
Nyheter

Hårdare regler för privat sjukvårdsförsäkring

Privata sjukvårdsförsäkringar ska förbjudas inom offentligt finansierad vård, föreslår en utredning.
Socialminister Lena Hallengren (S) välkomnar förslagen.
Politik • Publicerad 8 juli 2022
Socialminister Lena Hallengren (S) vid dagens pressträff.
Socialminister Lena Hallengren (S) vid dagens pressträff.Foto: Lars Schröder/TT

Redan i höstas föreslog en utredning att privata sjukvårdsförsäkringar skulle regleras bättre.

I en kompletterande utredning, som Lena Hallengren tog emot på fredagen, föreslås nu hur det mer konkret kan gå till.

Annons

Bland annat föreslås att privata vårdgivare som har avtal med en region inte ska få erbjuda samma sorts vård till patienter med en privat sjukvårdsförsäkring.

"Innebär ett förbud"

– Utredningen har fått i uppdrag att ta fram lagförslag som i stort innebär ett förbud mot privata sjukvårdsförsäkringar inom den helt eller delvis offentligt finansierade vården, säger utredaren Sofi Nyström vid pressträffen.

Omvänt ska inte heller regionerna få lägga ut vård på privata vårdgivare som erbjuder samma sorts vård även till patienter som har en privat sjukvårdsförsäkring.

– Jag har alltså valt att reglera ett ansvar både för regionerna och för de privata vårdgivarna, säger Sofi Nyström.

Får kritik

Regeringen lade redan i våras fram ett annat lagförslag för att stärka skyddet för dem som saknar en privat sjukvårdsförsäkring.

Grundtanken enligt socialminister Lena Hallengren är fortsatt att personer med en privat sjukvårdsförsäkring inte ska kunna gå före i vårdkön.

– Risken är uppenbar att skattefinansierade patienter prioriteras ner och får vänta längre på vård än vad de annars hade fått göra, säger hon.

Arbetsgivar- och branschorganisationen Vårdföretagarna är dock kritisk till förslagen och varnar bland annat för att de kommer att leda till längre vårdköer.

"När 650 000 patienter väntar på en åtgärd är det anmärkningsvärt att regeringen vill strypa verksamheter som bidrar till att korta köerna", säger förbundsdirektören Antje Dedering i ett pressmeddelande.

Fakta: Förslagen

Utredaren Sofi Nyström lämnade på fredagen sina förslag om hur privata sjukvårdsförsäkringar kan regleras bättre.

Bland annat föreslås att privata vårdgivare som har avtal med en region inte samtidigt ska få erbjuda samma sorts vård till patienter vars vård finansieras av en privat sjukvårdsförsäkring.

Regionerna ska i sin tur inte heller få lägga ut vård på privata vårdgivare som erbjuder samma sorts vård till personer med en privat sjukvårdsförsäkring.

Ett annat av förslagen är att privata vårdgivare som tar emot patienter med privat sjukvårdsförsäkring inte ska få remittera patienten till den offentligt finansierade vården.

Reglerna ska övervakas av Ivo (Inspektionen för vård och omsorg).

Utredaren föreslår att lagändringarna ska börja att gälla den 1 januari 2024, medan vissa bestämmelser ska träda i kraft först två år senare.

Källa: Regeringskansliet.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons