Annons
Nyheter

Hårdare regler för privata vårdgivare

Regeringen vill stärka skyddet för dem som saknar en privat sjukvårdsförsäkring genom ett nytt lagförslag.
Politik • Publicerad 5 maj 2022
Socialminister Lena Hallengren (S). Arkivbild.
Socialminister Lena Hallengren (S). Arkivbild.Foto: Lars Schröder/TT

Regeringen har under torsdagen fattat beslut om en lagrådsremiss som föreslår att det ska skrivas in i avtalet mellan regioner och privata vårdgivare att de privata uppdragen inte går ut över uppdraget från regionen.

– Inspektionen för vård och omsorg har konstaterat att det finns risker för patientsäkerheten om patienter med större behov får vänta längre om personer med mindre behov kan köpa sig före. Det här är djupt orättvist och olämpligt, säger Hallengren.

Annons

Syftet med skrivelsen är att personer som saknar privat sjukvårdsförsäkring inte ska kunna bli omsprungna i vårdkön av personer som tecknat en sådan. Det ska också skrivas in i avtalet att detta ska granskas, samt hur granskningen ska genomföras, enligt lagförslaget som föreslås träda i kraft den 1 januari 2024.

"Nödvändigt att agera"

Lagen ska gälla för nya avtal som sluts från det datumet, men också för avtal som förlängs. Inget hindrar heller att det skrivs in i avtal redan i dag, enligt ministern.

– Nu är det nödvändigt att agera, annars riskerar vi en utveckling där vi mister den demokratiska kontrollen över sjukvården, säger Hallengren.

Privata vårdgivare kan i dag bedriva både offentligfinansierad och privatfinansierad vård. Omkring 700 000 personer i Sverige har en privat sjukvårdsförsäkring. Unga och äldre är underrepresenterade i den gruppen, och de med privata sjukförsäkringar har längre utbildning och högre inkomster, har det visat sig.

– Gruppen med privat sjukvårdsförsäkring är generellt sett friskare och mer resursstark än befolkningen i övrigt, säger Hallengren.

I oktober i fjol konstaterade en utredning att de privata sjukvårdsförsäkringarna måste regleras för att kunna hålla fast vid principen om lika vård för alla.

Kompletterande utredning

Fler åtgärder behövs dock, anser regeringen som vill gå ett steg längre.

I början av februari tillsatte regeringen därför en kompletterade utredning med uppdrag att lämna förslag på ett förbud mot privata sjukvårdsförsäkringar inom den offentligfinansierade vården. Vårdgivaren ska i nästa steg alltså välja om man vill bedriva skatte- eller privatfinansierad vård.

– Den andra utredningen har i uppdrag att förslå att privata vårdgivare ej får ta emot två typer av patienter för samma typ av vård, säger Hallengren.

– Vård ska ges efter behov, plånbokens storlek ska inte avgöra.

Annons

Utredaren ska vara klar med sitt uppdrag senast den 30 juni 2022. Ett lagförslag kan därmed lämnas till riksdagen först under nästa mandatperiod. Det är oklart om det finns ett stöd i riksdagen för ett sådant förslag.

– Det borde finnas fler partier än S som inte vill ha ett A- och ett B-lag inom vården, säger Hallengren.

Kritiken mot de privata försäkringarna handlar främst om att personer kan köpa sig förbi kön till vård. Många frågor som rör de privata försäkringarna är i dag inte reglerade i lag.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons