Annons
Nyheter

Hårdför säkerhetschef tippas bli ny ledare

Hongkongs tidigare säkerhetsminister John Lee lämnar sin post omedelbart. Syftet är att kunna kandidera till att efterträda Carrie Lam som ledare för staden.
Hongkong • Publicerad 6 april 2022
Hongkongs säkerhetschef John Lee lämnar posten och väntas bli den som efterträder ledaren Carrie Lam i maj. Arkivbild.
Hongkongs säkerhetschef John Lee lämnar posten och väntas bli den som efterträder ledaren Carrie Lam i maj. Arkivbild.Foto: Kin Cheung/AP/TT

Hårdföre John Lee hade bland annat tillsyn över Hongkongpolisens nedslag på de stora demokratiprotesterna för tre år sedan. I juni i år utsågs han till chefssekreterare och brukar räknas som Hongkongs näst tyngsta tjänsteman efter Carrie Lam.

64-åringen har de senaste dagarna blivit ett av de hetaste namnen i lokala medier och bland regeringstrogna, i spekulationer kring vem Peking helst vill se på posten.

Annons

Om han blir ledare för Hongkong kan det ses som en ytterligare skärpning av Pekings grepp kring den på pappret självstyrande staden.

Enligt tidningen South China Morning Post – som ägs av det kinesiska teknikkonglomeratet Alibaba – kommer John Lee att vara den enda kandidat som får stöd av den kinesiska regeringen.

Hongkongs ledare väljs inte av folket, utan av en Pekingvänlig valkommitté som består av 1 500 ledamöter. Den nya ledaren väljs den 8 maj.

Den sittande ledaren Carrie Lam meddelade i måndags att hon inte kommer att ställa upp för ytterligare mandatperiod.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons