Annons
Nyheter

Harry Potter-tekniken får Jesus att sjunga

Kändisar, hundar eller döda släktingar – alla kan förvandlas till skönsjungande artister med ny teknik. Tilltaget både hyllas och kritiseras.
Teknik • Publicerad 14 mars 2021
Skärmdump från deep nostalgia-funktionen som företaget My Heritage har lanserat, här med en bild på författaren och Nobelpristagaren Selma Lagerlöf.
Skärmdump från deep nostalgia-funktionen som företaget My Heritage har lanserat, här med en bild på författaren och Nobelpristagaren Selma Lagerlöf.Foto: My Heritage/Montage

Jesus som schlagerartist? Eller gammelfarfars blick som följer dig genom vardagsrummet? Det som tidigare bara var märkliga feberdrömmar är nu verklighet tack vare avancerad teknik. Datoralgoritmer som restaurerar äldre, svartvita foton till färgsprakande nutid har växlat upp och kan nu leverera nästa steg: rörelse.

Den som sett filmerna om Harry Potter, där både tavlor och tidningars platta yta i ett ögonblick förbyts till rörliga bilder, känner igen konceptet. Det stela blir rörligt, och det döda blir levande.

"Realistisk skildring"

Annons

Tekniken bakom de rörliga familjebilderna har tagits fram av släktforskningsföretaget My Heritage. Själva fenomenet går under benämningen deep nostalgia (på svenska djup nostalgi), en anspelning på fenomenet deep fake, där kändisars ansikten animeras till synes fritt. Algoritmer läser av ansiktets uppbyggnad, som positioner för ögon och mun, och lägger därefter till rörelse efter ett förprogrammerat mönster.

My Heritage säger till tidningen The Times of Israel att tekniken ger familjer "ett nytt perspektiv genom en realistisk skildring av hur en person skulle ha sett ut och rört sig om de filmats".

En användare som citeras av tidningen kallar tekniken för "modern seans" och att det känns som att "väcka en person till liv".

Sjungande diktatorer

Rörliga familjefoton är dock bara en del av den nya animationstrenden. I slutet av januari lanserades appen Wombo AI som omvandlar fotografier av valfri person till skrålande artist.

Tekniken påminner om den som får gamla familjebilder att röra på sig. Algoritmer läser helt enkelt av ansiktet på fotografiet som laddas upp och animerar det sedan till en förvald låt. Eftersom appen tillåter bilder på vem som helst att laddas upp är det bara fantasin som sätter gränser för vem som ska framföra hitsen. Jesus, Oprah Winfrey, Yoda eller kanske Kinas Xi Jinping?

Etiska frågetecken

Fotografier av döda släktingar som rör sig, eller historiska maktfigurer som sjunger powerballader kan roa för stunden, men väcker frågor av etisk karaktär. Får man animera vem som helst, och låta den personen framföra musik med kontroversiella budskap?

Toby Walsh, professor i artificiell intelligens, säger till tidningen The Guardian att appen Wombo AI är harmlös men att den bakomliggande tekniken "tar oss till en farlig plats".

Han får medhåll av Elaine Kasket, professor i psykologi, som säger att tekniken inte nödvändigtvis är problematisk, men att utvecklingen "riskerar att gå utför".

– När folk börjar skriva om historien och animera det förflutna... Man undrar vart det är på väg, säger Kasket till Reuters.

My Heritage säger i ett uttalande till Reuters att deep nostalgia-funktionen erbjuder animationer utan tal som inte kan användas för att leverera ett meddelande.

Annons

Utvecklaren bakom Wombo AI, Ben-Zion Benkhin, säger till sajten The Verge :

– Jag fick idén när jag rökte en joint med min rumskamrat på taket. Jag har följt AI-scenen, följt meme-scenen, följt deep fake-scenen och såg en möjlighet att göra något häftigt.

Fakta: Deep fake

Att från stillbilder animera ansikten, eller kroppar, manuellt har varit känt i olika former länge. I och med att den bakomliggande tekniken nu kan automatiseras och skötas av algoritmer har dock tillämpningsområdena mångdubblats.

Något förenklat bygger de flesta tekniker på att programmerad kod känner igen vad som är ett ansikte och sedan får det att röra sig efter ett förutbestämt mönster – så kallad deep fake.

Användandet av deep fake har lyft diskussioner om pålitligheten av saker som visas online men också vem som äger rättigheterna till en persons biometriska data som ansikte och fingeravtryck.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons