Annons
Nyheter

Hårt tryck på vaccinapp efter fas 4-beskedet

När region Stockholm öppnade vaccinbokningen för personer i fas 4 ökade trycket snabbt och bokningssystemet segade ihop. Regionen jobbar nu för att utöka kapaciteten i vårdappen Alltid öppet.
Vaccin • Publicerad 5 maj 2021
När Region Stockholm släppte nya platser till för vaccination i fas 4 så gick det inte att logga in i appen "Alltid öppet".
När Region Stockholm släppte nya platser till för vaccination i fas 4 så gick det inte att logga in i appen "Alltid öppet".Foto: Jessica Gow/TT

– Det är ett jättehögt tryck därför att det har gått ut felaktigt i media att fas 4 är öppet för alla åldersgrupper, säger Maria Ahlmark som är ansvarig för Alltid öppet.

Hon menar att det i medierapporteringen inte varit tydligt nog att bara vissa åldersgrupper inom fas 4 kan boka tid. Nu är bokningen öppen för dem mellan 55 och 59 år. Otydligheten har gjort att även andra gått in i appen och det räcker inte kapaciteten till.

20 000 på en timme

Annons

Första timmen bokades 20 000 vaccintider i appen, enligt Magnus Thyberg, regionens vaccinsamordnare. Han instämmer i att det varit trögt.

– Samtidigt öppnar vi för en grupp om 150 000 personer, och när många vill logga in samtidigt så blir det trögt, säger han.

Enligt Thyberg hade regionen skalat upp kapaciteten innan uppstart, men det räckte alltså inte för att hålla för trycket.

Ingen tidsplan klar

Maria Ahlmark uppger att det pågår ett arbete med ytterligare förstärkning men vill inte ge en exakt tid för när det är färdigt.

– Uppmaningen är att de som tillhör rätt åldersgrupp kan försöka igen i eftermiddag, säger hon.

Totalt ingår 1,4 miljoner i prioriteringsfas 4 för vaccinering mot covid-19. Vaccineringen delas in i åldersgrupper om fem år. Regionen har ingen färdig tidsplan för när nästa åldersgrupp släpps in i bokningssystemet.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons