Annons
Nyheter

Hat och hot mot gaymän som "outas" på nätet

En rasande Instagramprofil ville visa hur många homosexuella män som lever i det tysta i Marocko. Det urartade snabbt till en hatkampanj och män hotas nu till livet sedan bilder från dejtningsappar spridits i sociala medier.
Marocko • Publicerad 2 maj 2020
Homofobi är ett utbrett problem i Marocko och resten av arabvärlden. På bilden syns en marockansk aktivist med en tröja där 489 har kryssats över, syftande på en lagparagraf som förbjuder homosexuella handlingar. Arkivbild.
Homofobi är ett utbrett problem i Marocko och resten av arabvärlden. På bilden syns en marockansk aktivist med en tröja där 489 har kryssats över, syftande på en lagparagraf som förbjuder homosexuella handlingar. Arkivbild.Foto: FADEL SENNA/AFP/TT

I mitten av april förolämpades en marockansk transprofil för sin sexuella läggning. Det fick henne att rasande uppmana sina hundratusentals följare på Instagram att skapa falska konton i platsbaserade dejtnings- och mötesappar riktade till gaymän – för att på så sätt belysa hur vanligt det är med homosexualitet i Marocko.

I den nordafrikanska monarkin är såväl homosexuella handlingar som sex utanför äktenskapet olagligt. Det gör att många väljer att hålla sin sexuella läggning för sig själva. Men de senaste veckorna har många avslöjats sedan bilder spridits från apparna. Det har skapat allvarliga problem för vissa av de drabbade.

Annons

– Situationen för hbtq-personer i Marocko var redan väldigt dålig, eftersom lagen gör det oerhört riskabelt för dem att vara sig själva offentligt. Och när de nu utsätts för diskriminering och hot så har de inget juridiskt skydd att hämta, säger Rasha Younes, hbtq-analytiker hos människorättsorganisationen Human Rights Watch, till TT.

Spårade ur

Instagramprofilen – vars konto nu har stängts – har sagt att hennes syfte var att avslöja hyckleriet i det marockanska samhället genom att visa sina kritiker hur många män som faktiskt använder plattformarna, kanske till och med i sina egna hem. Det förekom dock ingen uppmaning om att outa eller på andra sätt trakassera männen.

Men situationen spårade ur när hennes följare tog bilder från apparna och publicerade dem på Facebook, tillsammans med känsliga detaljer, hot och andra nedsättande kommentarer. Det blev startskottet för en hatkampanj som gör att tusentals personer nu lever i rädsla för att bli "outade".

Marockanska hbtq-organisationer har uppgifter om över hundra män som redan har drabbats. Flera har sparkats ut på gatan. Andra har utsatts för utpressning.

Rädsla och frustration

– Jag väntar bara på min dödsdom. Jag är frustrerad och rädd, säger en man vars bilder spridits på nätet, till The New York Times.

Situationen förvärras av att stora delar av samhället är nedstängt på grund av coronaviruset. Det gör att många drabbade inte längre har tillgång till vanligtvis säkra platser, till exempel hos vänner eller andra ställen som brukar fungera som fristäder.

"Vi har jobbat nära flera av de drabbade. Många har slängts ut från sina familjehem och har ingenstans att ta vägen, eftersom hotell är stängda och att det i coronatider är svårt att resa mellan städer utan särskilt tillstånd", skriver en talesperson för den marockanska hbtq-organisationen Nassawiyat i en kommentar till TT.

"Andra har råkat illa ut i sina familjer men sitter nu instängda tillsammans med dem. Situationen har till och med lett till självmord."

"Farlig verklighet"

Flera av apparna ska ha skickat ut varningar till sina användare och uppmaningar om att blockera alla profiler som skapats de senaste veckorna. Men det yttersta ansvaret för att skydda hbtq-personers rätt till ett privatliv ligger hos regeringen, enligt Human Rights Watch, som också uppmanar Marocko att skrota lagen som förbjuder homosexuella handlingar.

– Det vi ser nu tydliggör varför många bi- och homosexuella män i Marocko och övriga arabvärlden inte känner att de kan eller vill vara öppna med sin sexuella läggning, säger Rasha Younes.

Annons

– Homofobi är en farlig verklighet. Och människor som drivs av homofobiska motiv känner sig stärkta eftersom de har lagen på sin sida.

Fakta: Upp till tre års fängelse

Paragraf 489 i den marockanska lagen slår fast att "utsvävande eller onaturliga handlingar med någon av det egna könet" kan straffas med fängelse i mellan sex månader och tre år.

Ett uppmärksammat fall rör två tonårsflickor, då 17 och 16 år gamla, som 2016 greps efter att ha blivit fotograferade av en familjemedlem när de kysstes och kramades i hemstaden Marrakesh. Flickorna placerades i häkte och framträdde i rätten ett par månader senare. Fallet fick stor internationell uppmärksamhet och flickorna friades.

Internet har kommit att bli en viktig fristad för människor som bryter mot normen. Flera uppmärksammade videoklipp har tidigare spridits i sociala medier, där marockanska hbtq-personer öppet berättat om sina liv.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons