Annons
Nyheter

Hela landets naturskogar kartlagda

Sveriges skogar är kartlagda. En ny databas från SLU visar var de skyddsvärda skogarna finns.
Miljö • Publicerad 2 november 2022
Landets alla skyddsvärda skogar finns samlade i en ny databas. Här syns en naturskog i Hallstavik i Uppland. Arkivbild.
Landets alla skyddsvärda skogar finns samlade i en ny databas. Här syns en naturskog i Hallstavik i Uppland. Arkivbild.Foto: Martina Holmberg/TT

Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) har kartlagt naturskogarna, där hotade arter har goda möjligheter att leva vidare, rapporterar SVT Nyheter Jämtland.

Databasen visar naturvärden och skyddsvärda skogar, hektar för hektar, i hela Sverige. Även produktionsskog med låga naturvärden finns med i kartläggningen.

Annons

– Den bekräftar det som många oroar sig över, att naturskogarna är på väg att försvinna, säger professor Per Angelstam vid SLU, till SVT.

Han beskriver databasen som den första heltäckande bilden över naturvärdena i hela landet. Tanken är att uppgifterna ska kompletteras med inventeringar ute i fält.

– Det kan ske när markägare ska ersättas för att skog med höga naturvärden ska skyddas, säger Per Angelstam.

Databasen har tagits fram med pengar från Naturvårdsverket. Inventeringen blev klar i somras och slutrapporten är ännu inte färdigskriven. Det är ännu inte klart hur den ska användas och vilka som ska få använda uppgifterna.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons