Annons
Nyheter

Helikopter kraschade på åker – två döda

En man och en kvinna har omkommit i en helikopterolycka i norska Verdal, nordost om Trondheim.
Piloten vårdas på sjukhus med allvarliga skador. Det rådde dimma och dålig sikt på platsen.
Norge • Publicerad 1 november 2022
Två personer har omkommit efter en helikopterolycka i Verdal.
Två personer har omkommit efter en helikopterolycka i Verdal.Foto: Jørgen Haug/NTB/TT
Olyckan inträffade i Verdal, norr om Trondheim.
Olyckan inträffade i Verdal, norr om Trondheim.Foto: Johan Hallnäs/TT

– Helikoptern havererade på en åker 150 meter från närmaste väg, säger Snorre Haugdahl, enhetschef i Trøndelag polisdistrikt under en pressträff på tisdag eftermiddag.

Räddningsarbetet gick därför relativt smidigt, enligt Haugdahl, som säger att det rådde dimmigt väder på platsen och att sikten var dålig.

Annons

Orsaken till olyckan är ännu inte känd.

– De två omkomna var passagerare, säger Haugdahl.

Hund ombord

Helikoptern hör till ett företag som hyr ut helikoptrar för nöjesresor.

De omkomna är två norska medborgare, en man och en kvinna i 60-årsåldern. I helikoptern ska det även ha funnits en hund som har förts till veterinär.

Larmet kom från flygtornet vid Værnes flygplats i Trondheim 10.42 på tisdagen och polisen fick först veta att en helikopter hade stora problem. Inringaren ska själv ha haft kontakt med piloten i telefon, enligt larmcentralen.

Hur allvarliga pilotens skador är kommenterar polisen inte, utan hänvisar till sjukvården.

Olycksplatsen undersöks

Olycksplatsen kommer att undersökas av kriminaltekniker i samarbete med lufthaverikommissionen, meddelar polisen som uppmanar de som sett eller hört något att höra av sig till den lokala polisen.

Kommunstyrelsens ordförande i Verdal, Pål Sverre Fikse, säger till Dagbladet att kommunen arbetar med att få en klarare bild av vad som har hänt.

– Situationen är fortfarande lite oöverskådlig, men det rör sig om en förfärligt sorglig händelse som drabbar ett ganska litet lokalsamhälle. Vi följer situationen noga och bistår där det finns behov.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons