Annons
Nyheter

Hemarbete bra för plånboken

Gröt i stället för sushi, färre resor, ingen afterwork och inga konserter.
Coronapandemin har satt ekonomin i gungning, men för många hushåll har den också inneburit att mer blir kvar i plånboken.
Ekonomi • Publicerad 12 december 2020
En grötlunch hemma i stället för en utelunch ger pengar kvar i plånboken.
En grötlunch hemma i stället för en utelunch ger pengar kvar i plånboken.Foto: Maja Suslin/TT

Socialt avstånd, inställda aktiviteter och hemarbete. Särskilt kul är det kanske inte, men det finns en positiv sida av myntet. I många hushåll som inte drabbats av arbetslöshet finns plötsligt pengar på buffertkontot.

– Jag märker det själv och jag hör många andra som säger att de har mer pengar kvar i slutet av månaden, men att de inte riktigt förstår varför, säger Claudia Wörmann, ekonom på SBAB.

Högt sparande

Annons

Med bibehållen lön blir det snabbt en stor skillnad när uteluncher i stället blir hemlagade luncher, när resorna till och från arbetet uteblir och restaurangbesöken efter jobbet med kollegorna ställts in.

Att skippa uteluncherna kan ge besparingar på hundra- eller tusenlappar beroende på hur dina vanor har sett ut, enligt beräkningar som SBAB har gjort.

Utöver det kan det handla om sådant som färre klädinköp för att hemmakontoret inte har någon särskild klädkod och det inte längre finns anledning att köpa något nytt till nyårsfesten.

– Det kan också handla som sådant som att tvättmaskinen inte går lika mycket. Alla små delar som tillsammans blir en besparing, säger Claudia Wörmann.

Siffror visar också att svenskarna har sparat väldigt mycket i år, enligt Statistiska centralbyråns (SCB) siffror. Under de tre första kvartalen har bankinlåning, köp av fonder och pensionssparande bidragit till det höga sparandet.

– Det som brukar vara talande är sparandet på vanliga bankkonton eftersom det kan ses som slutsumman av det som blir kvar efter konsumtion och investeringar, säger Frida Frånlund, ekonom och statistiker på SCB.

Gör sparplan

Under de tre första kvartalen har hushållen haft nettoinsättningar på 176 miljarder kronor på bankkonto. Som en jämförelse har sparandet på bankkonton legat mellan 90-130 miljarder kronor per år de senaste fem åren, enligt SCB.

– Under de tre första kvartalet i år har vi sparat dubbelt så mycket på bankkonton som under de tre första kvartalet 2019, säger Frida Frånlund.

Sparande på bankkonto i rådande lågränteläge brukar inte lyftas fram som en bra sparform på lång sikt på grund av den obefintliga avkastningen, och på grund av inflationen förlorar man snarare pengar. Men för den som behöver ha sparkapitalet lättillgängligt är det att föredra på grund av den låga risken.

Claudia Wörmann tycker att man, om man märker att man har pengar över varje månad, ska ta tillfället i akt att strukturera upp ett sparande.

Annons

– Låt inte pengarna bara ligga där. Ha en disciplinerad sparplan och koppla det till något mål. Kanske vill familjen ha ett fritidshus.

Det kan också vara läge att fundera igenom vilka av de nya vanorna som man kanske mår bra av att ta med sig när saker och ting så småningom återgår mer till det normala.

– Man kan försöka förvalta den här ofrivilliga pausen på ett bra sätt. Kanske kan man komma ut på andra sidan med förändrade vanor, säger Claudia Wörmann.

Fakta: Beteendeförändringar som ger mer kvar i plånboken, exempel:

Lunch

För den som brukar äta en eller flera luncher ute varje vecka, men har slutat med det innebär det stora besparingar. Antagande att en lunch kostar 95 kronor.

Den som brukar äta en lunch ute varje veckar sparar 95 kronor per vecka/380 kronor per månad/2 280 kronor på ett halvår.

Den som brukar äta tre luncher ute per vecka sparar 285 kronor per vecka/1 140 kronor per månad/6 840 kronor på ett halvår.

Den som äter fem luncher ute varje vecka sparar 475 kronor per vecka/1 900 kronor per månad/11 400 kronor på ett halvår.

Utelivet

En afterwork med mat och ett par glas vin: besparing 450 kronor per tillfälle.

Transport

Den som vanligtvis tar bilen till arbetet sparar in bensinpengar, parkeringsavgifter och eventuella vägtullar.

Den som varje dag kör sju mil tur och retur till jobbet i en bensinbil med en förbrukning på 0,6 liter per mil och bensinen kostar 14:50 kronor per liter sparar 61 kronor i bensinpengar för varje arbetsdag som bilen får stå.

Resor och rekreation

Utebliven weekendresa i Sverige: besparing 2 500 kronor.

Utebliven weekendresa Europa: besparing 5 000 kronor.

Utebliven utlandssemester med sol och bad eller snö: besparing 8 500 kronor per person.

Tvätt

Kontorskläderna hänger kvar i garderoben och träningskläderna används inte i samma utsträckning.

Minskat tvättande med en maskin per vecka: besparing 3 kronor per vecka/12 kronor per månad/ 72 kronor per halvår.

Minskat torktumlande med en maskin per vecka: besparing 9 kronor per vecka/36 kronor per månad/216 kronor per halvår.

Källa: SBAB

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons