Annons
Nyheter

Hemtjänst för sommargäster kan lagstoppas

Politik • Publicerad 14 maj 2020
Nu finns det en majoritet i riksdagen att tillfälligt ändra socialtjänstlagen. Arkivbild.
Nu finns det en majoritet i riksdagen att tillfälligt ändra socialtjänstlagen. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Centerpartiet har ändrat sig. Nu finns det en majoritet i riksdagen för att tillfälligt ändra lagen, så att landets kommuner inte längre ska vara skyldiga att erbjuda hemtjänst för sommargäster under coronapandemin, rapporterar Ekot.

– Vi måste gå in och mer aktivt stötta kommunerna att faktiskt kunna säga nej och neka hemtjänst under sommaren, säger Sofia Nilsson (C), ledamot i riksdagens socialutskott, till Ekot.

Annons

En enkät som TT gjorde i april visade att flera kommuner kommer att neka eller dra in hemtjänst i sommar till personer som inte är åretruntboende. I enkäten, där 162 av 290 kommuner svarade, angav runt 50 kommuner att de skulle göra så.

Nyligen förlorade Falkenbergs kommun ett mål om detta i förvaltningsrätten.

Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna har redan tidigare, med anledning av coronapandemin, krävt att socialtjänstlagen ska ändras tillfälligt.

C har nu lämnat in ett utskottsinitiativ till socialutskottet som ska behandlas inom kort. Det kan leda till en uppmaning till regeringen att ändra lagen.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons