Annons
Nyheter

Historiskt vägval för Spanien

När spanjorerna vaknar till en ny vecka kan deras land ha skakats av en politisk jordbävning av historiska mått. För första gången sedan Francos diktatur utmanas de två hittills dominerande krafterna på allvar av uppstickare från både vänster och höger.(TT)
Spanien • Publicerad 24 maj 2015

Söndagens lokalval hålls i 13 regioner och till 8 122 kommunala stadshus samt i enklaverna Ceuta och Melilla.

Opinionsmätningarna har talat klarspråk: Väljarna är trötta på dels den korruption som fläckat ned såväl konservativa PP som socialistpartiet PSOE, dels de kraftiga nedskärningarna som följt i krisekonomins spår.

Annons

Nu slås sannolikt tvåpartisystemet sönder på lokal nivå runt om i landet eftersom nya partier väntas vinna så mycket stöd att de måste bjudas in till förhandlingar om pakter och koalitioner. Det är dags för vänsterpartiet Podemos och mittenhögerpartiet Ciudadanos att kliva in på den politiska scenen på allvar. Ideologiskt olika, men enade i kampen mot korruption och för mer öppenhet inom politiken.

I över 30 år har PSOE och PP växlat mellan regeringsmakten i Madrid. PP styr landet sedan 2011. I slutet av året, eller i början av 2016, hålls parlamentsval vars utfall söndagens lokalval blir en indikator för.

Klockan 14 var valdeltagandet 34,6 procent jämfört med 35,8 procent vid samma tid 2011. Vallokalerna stänger klockan 20 och runt 22.30 väntas de första valresultaten.

Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons