Annons
Nyheter

Hjälpkonvoj framme efter blixtoffensiven

Överlämning av vapen från armenier i Nagorno-Karabach väntas fortsätta hela helgen efter den överenskommelse som har nåtts med Azerbajdzjan.
En hjälpkonvoj har nu kommit fram till regionen efter rapporter om brist på mat, vatten och medicin.
Nagorno-Karabach • Publicerad 23 september 2023
Byggnad i den regionala huvudstaden Stepanakert efter attacker tidigare under veckan. Arkivbild.
Byggnad i den regionala huvudstaden Stepanakert efter attacker tidigare under veckan. Arkivbild.Foto: Siranush Sargsyan/AP/TT

De första vapnen överlämnades på fredagskvällen, enligt uppgifter från Ryssland som säger sig vara fredsbevarande i regionen.

Vapnen uppges ha överlämnats efter att ett avtal om eldupphör nåtts efter den azerbajdzjanska blixtoffensiven som inleddes i tisdags.

Annons

Azerbajdzjan hävdar att landet arbetar med Ryssland för att avväpna separatiststyrkor i området.

– Vi samarbetar nära med de ryska fredsbevararna och genomför demilitariseringen, hävdar talespersonen Anar Eyvazov på lördagen.

Brist på mat och vatten

Civila i den regionala huvudstaden Stepanakert gömde sig under fredagen i källare, rädda för attacker från azerbajdzjanska soldater, uppgav en talesperson för utbrytargrupperna. Enligt uppgifterna hade då Azerbajdzjans styrkor slagit läger i stadens utkant.

En AFP-reporter på plats rapporterade om brist på mat, vatten, medicin och bränsle för befolkningen i området.

Internationellt har trycket ökat på Azerbajdzjan att åter öppna den enda väg som leder till Armenien, den fem kilometer breda Latjin-korridoren, så att förnödenheter och människor kan röra sig till och från Nagorno-Karabach.

Fordon från ICRC i området

Under lördagen rapporteras fordon från Organisationen Internationella rödakorskommittén (ICRC) ha passerat genom Latjin-korridoren, "för att föra runt 70 ton främst förnödenheter och livsmedel till samhället", enligt ICRC:s lokala talesperson Zara Amatuni.

Armeniska upprorsmän i Nagorno-Karabach som geografiskt ligger inne i Azerbajdzjan lade i onsdags ned vapnen efter en blixtoffensiv från Azerbajdzjans militär. Offensiven hade då lett till att tiotusentals etniska armenier stängts av från el och andra grundläggande nödvändigheter i området.

Områdets framtid är ännu oklar. Det senaste beskedet är att Armenien och Azerbajdzjan ska fortsätta förhandla.

Fakta: Svårlöst konflikt i Nagorno-Karabach

Nagorno-Karabach är ett bergsområde i södra Kaukasien som ligger inom Azerbajdzjans gränser, men som i praktiken är en utbrytarregion under Armeniens vingar, med i huvudsak armenisk befolkning.

Området har stått i centrum för en decennier lång territoriell konflikt mellan länderna och två krig har utkämpats om området.

I augusti och september 2020 dödades tusentals stridande under sex veckor. Ryssland medlade då fram ett avtal om vapenvila, som innebar att Armenien fick avstå delar av territorier som de hade kontrollerat i årtionden, samtidigt som Ryssland satte in fredsbevarande styrkor som bemannar den fem kilometer breda Latjin-korridoren för att säkerställa fri passage mellan Armenien och Nagorno-Karabach.

I slutet av juni blossade dödliga strider upp i den länge omstridda regionen. Parterna anklagar regelbundet varandra för att bryta den vapenvila som ska råda i regionen.

Baku och Jerevan har försökt att förhandla fram ett fredsavtal med hjälp av EU och USA, vars diplomatiska engagemang i Kaukasus har irriterat Ryssland.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons