Annons
Nyheter

Hög efterfrågan på lyxsmycken under pandemin

Cirka åtta miljoner kronor. Så mycket ropas en rekordstor samling av lyxsmyckesmärket Cartier snart ut för på Bukowskis – och intresset har varit stort.
Ekonomi • Publicerad 3 december 2020
Intresset har varit stort för en samling Cartier-smycken – med ett utropspris på cirka åtta miljoner kronor.
Intresset har varit stort för en samling Cartier-smycken – med ett utropspris på cirka åtta miljoner kronor.Foto: Bukowskis
Armbandsuret i form av en panter är gjord i 18 karat guld och täckt i briljantslipade diamanter.
Armbandsuret i form av en panter är gjord i 18 karat guld och täckt i briljantslipade diamanter.Foto: Bukowskis

I mitten av december går den största samlingen av Cartier-smycken som någonsin sålts på auktion i Norden under klubban.

– Den är väldigt omfattande, med flera av de ikoniska motiven så som pantern och skarabén. Det är mycket guld och diamanter och den allra förnämsta formen av smyckeskonst. Verkligen lyxsmycken, säger Cecilia Andrén, smyckesspecialist på auktionsfirman Bukowsis.

Klocka för 1,6 miljoner

Annons

Men de guldglänsande halsbanden, diamantbeströdda örhängena och armbanden med matchande ringar är inte billiga. Det sammanlagda utropspriset för de cirka 25 objekten landar på åtta miljoner kronor.

Dyrast är ett armbandsur i form av en panter som slingrar sig runt handleden, täckt i gnistrande diamanter med gröna smaragdögon.

– Det är någon sorts hybrid mellan armband och klocka. Den ropar vi ut i häradet 1,4 till 1,6 miljoner kronor.

Ökat intresse

Redan har intresset för auktionen varit stort. Det är en del av en större trend där intresset för dyra smycken blivit större under pandemin, berättar Cecilia Andrén.

– Coronapandemin har haft en gynnsam inverkan på den här typen av konsumtion. Många vänder sig till andra typer av investeringar i oroliga tider och då finns det ett ökat intresse av att handla sådant här, säger hon.

Ytterligare en bidragande orsak, tror Cecilia Andrén, kan vara att människor inte kunnat resa som vanligt sedan pandemins utbrott och då istället valt att lägga pengarna på andra saker – så som smycken.

– Över hela världen är det en väldigt stark efterfrågan på smycken. Det gäller inte bara auktioner, utan hela smyckesbranschen går bra, säger hon.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons