Annons
Nyheter

Höga halter av björkpollen att vänta

Björkblomningen är i gång i ett ovanligt pollenrikt år. Enligt prognosen är det risk för mycket höga halter av pollen från Skåne upp till Stockholm, men ett inkommande lågtryck kan spola bort en del.
Inrikes • Publicerad 2 maj 2021
Det är en säsong med ovanligt mycket pollen i år. Björken har redan börjat slå ut i södra Sverige och väntas nå norra delarna om 3-4 veckor. Arkivbild.
Det är en säsong med ovanligt mycket pollen i år. Björken har redan börjat slå ut i södra Sverige och väntas nå norra delarna om 3-4 veckor. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

Nästäppa, kliande ögon och trötthet. De närmsta dagarna kan bli besvärliga för pollenallergikerna, enligt prognos från Pollenrapporten. I södra och mellersta Sverige finns en överhängande risk för höga till mycket höga halter av pollen.

– Blomningen är i gång i hela Sverige söder om Dalälven, det kom igång tidigare i öster än här i väster, säger Åslög Dahl, forskare på Pollenlaboratoriet vid Göteborgs universitet.

Kylan saktar ner blomningen

Annons

Kylan i april har delvis hållit tillbaka björkblomningen, och ett lågtryck med mycket regn som kommer in under veckan kan hålla pollennivåerna fortsatt nere.

– Det ser ut som att det kommer att regna i flera dagar nu så förmodligen spolas en del pollen ner. Hade det inte varit så hade vi nått kulmen den här veckan, säger Åslög Dahl.

Dock kommer den lindrande effekten av lågtrycket från redan höga nivåer. Åslög Dahl säger att nivåerna av björkpollen i år är 3–4 gånger högre än förra året.

Mätningar i norr kan återupptas

I de norra delarna av landet brukar björkblomningen starta mellan två och tre veckor efter blomningen i söder, vanligtvis i mitten på maj. I år kan det ta längre tid.

– Jag pratade med en person från Piteå här om dagen som sa att det skulle dröja till slutet på maj eftersom det var så pass kallt, säger Åslög Dahl.

I november förra året kom beskedet att alla mätstationer för pollen i norra Sverige skulle läggas ned. I Östersund återupptogs mätningarna redan i mars i år och nu ser pollenbevakningen ut att kunna fortsätta längre norrut. Både region Norrbotten och region Västerbotten har flaggat för att mätningarna kommer att återupptas i år.

Fakta: Pollenallergi

Under vår och sommar får ungefär en femtedel av alla tonåringar och vuxna pollenbesvär.

Många som är allergiska mot björkpollen är också allergiska mot alpollen och hasselpollen som blommar mycket tidigare. Så tidigt som i slutet på februari kommer hasselpollen, och alpollen från mitten på mars.

Björken börjar blomma i södra Sverige i början på april. Det skiljer sig 2-3 veckor mellan blomningen i södra och norra delarna av landet.

Källa: 1177

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons