Annons
Nyheter

Höga pollenhalter i delar av Sverige

Helgens vackra väder har gjort att pollenhalterna i vissa delar av landet har stigit. Allergiker ända upp till Värmland kan reagera på pollen från al och hassel. Även björkallergiker kan drabbas.
Väder • Publicerad 6 mars 2022
Allergiker ända upp till Värmland kan känna av pollen just nu. Arkivbild.
Allergiker ända upp till Värmland kan känna av pollen just nu. Arkivbild.Foto: Claudio Bresciani / TT

Enligt pollenrapporten.se är det förhöjd risk för höga halter av al och hassel i delar av Sveland och Götaland. I Sydsverige samt kring Jönköping råder stor risk för höga halter av alpollen.

– Pollensäsongen är definitivt i gång och det gäller ända upp till den så kallade biologiska Norrlandsgränsen som går vid Värmland, säger Åslög Dahl, pollenforskare vid institutionen för biologi och miljövetenskap på Göteborgs universitet.

Annons

Helgens fina väder med höga eftermiddagstemperaturer har gjort att framförallt klibbalens pollen släpper från trädet.

– Många björkallergiker reagerar även på klibbal. De närmaste tio dagarna kommer det att vara som värst när det gäller klibbalen, säger Åslög Dahl.

Pollensäsongen i Sverige börjar allt tidigare bland annat ett mildare klimat. Men det är inte bara pollensäsongen som har blivit längre, det har också blivit mer pollen i luften överlag.

– Det är först och främst halterna av gräspollen som blivit allt högre. Men det gäller även björkpollen.

Det mildare klimatet ökar också risken för att nya typer av pollen ska kunna etablera sig i Sverige. Malörtsambrosians pollen är ett av dem.

– Hittills har vi varit ganska förskonade från malörtsambrosia men på sikt kommer den att bli vanligare här också. Den är ett mycket stort problem för allergiker i Sydeuropa, säger Åslög Dahl.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons