Annons
Nyheter

Macron: "Behöver dialog med Ryssland"

Vi måste prata med Ryssland, manar Frankrikes president Emmanuel Macron. Men han lovar samtidigt att stå upp för Europa.
EU • Publicerad 7 januari 2022
Frankrikes president Emmanuel Macron håller presskonferens i Élyséepalatset om landets halvår som ordförande i EU:s ministerråd.
Frankrikes president Emmanuel Macron håller presskonferens i Élyséepalatset om landets halvår som ordförande i EU:s ministerråd.Foto: Michel Euler/AP/TT
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen anser att EU måste spela en roll vid samtal om säkerhetsläget i Europa.
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen anser att EU måste spela en roll vid samtal om säkerhetsläget i Europa.Foto: Michel Euler/AP/TT

Ett starkare EU är det uttalade målet för Frankrike när man nu sitter som ordförandeland i EU:s ministerråd under första halvåret 2022.

Det handlar inte minst om säkerhetspolitik och försvarssamarbeten, där EU-ledarna hoppas kunna enas om en "strategisk kompass" under våren.

Annons

Allt sker samtidigt som det fortsatt mullrar oroligt i öster med stora ryska truppansamlingar nära gränsen mot Ukraina.

Pratat med Putin

För att lugna läget försökte Frankrike och Tyskland redan i fjol få till ett EU-toppmöte med Ryssland och dess president Vladimir Putin. Emmanuel Macron är fortsatt inne på att sådana samtal behövs.

– Jag har själv haft två långa telefonsamtal med president Putin de senaste veckorna och kommer att ha fler samtal dagarna som kommer, säger Macron på en presskonferens inne i Élyséepalatset tillsammans med EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.

– EU måste ha en dialog med Ryssland. Dialog betyder inte att man ger vika. Dialog betyder att man reder ut vad man är oense om för att försöka bygga en framtid, säger Macron.

"Inte utan EU"

Nästa vecka ska en rad möten hållas i olika konstellationer mellan USA, Nato, OSSE och Ryssland. EU står dock formellt vid sidan om – vilket inte uppskattas av ledningen i Bryssel.

– En sak är klar: ingen lösning kan nås utan EU. EU är väldigt närvarande när det gäller stöd till Ukraina, betonar von der Leyen på presskonferensen i Paris.

Samtidigt är en stor del av EU-länderna också medlemmar i Nato. Och när EU-ländernas försvars- och utrikesministrar möts i franska Brest nästa vecka har Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg bjudits in som särskild gäst.

Stark röst?

Frankrike är redan en av EU:s två stora bjässar, tillsammans med Tyskland, och blir under våren ännu viktigare, under halvåret som ordförandeland i ministerrådet.

Bra, tycker von der Leyen – inte minst med tanke på de allt mer kyliga relationerna till Ryssland och Kina.

– Frankrikes röst är stark och tydlig och Frankrike håller EU nära sitt hjärta, säger kommissionsbasen i Paris.

Fakta: Macron och von der Leyen

Frankrike leds sedan maj 2017 av president Emmanuel Macron (född 1977). Han var tidigare ekonomisk rådgivare och ekonomiminister under företrädaren François Hollande, men drog 2016 igång en egen politisk mittenrörelse. I april väntas Macron försöka bli omvald som president, även om han formellt ännu inte meddelat om han kandiderar eller inte.

EU-kommissionens ordförande sedan den 1 december 2019 är tyska Ursula von der Leyen (född 1958). Hon var tidigare bland annat familje-, arbetsmarknads- och försvarsminister i Tyskland, där hon representerade kristdemokratiska CDU. Hennes mandat löper till och med nästa EU-val, 2024.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons