Annons
Nyheter

Höjd tillväxtprognos för dansk ekonomi

Ekonomi • Publicerad 20 september 2023
Centralbankschef Christian Kettel Thomsen och hans ekonomer höjer prognosen för dansk ekonomi. Arkivbild
Centralbankschef Christian Kettel Thomsen och hans ekonomer höjer prognosen för dansk ekonomi. ArkivbildFoto: Ida Marie Odgaard/Ritzau/AP/TT

Danmarks ekonomi väntas växa med 1,7 procent i år, enligt en höjd prognos från Danmarks centralbank. Det är en rejält höjd prognos jämfört med tidigare 0,9 procent.

Även 2024-2025 ser starkare ut än tidigare beräkningar, enligt centralbanken. Tillväxten väntas under de båda åren hamna på 1,3 procent per år, mot 1,2 procent i tidigare prognos.

Annons

Kärninflationen väntas falla från årets snitt på 6 procent till 3,5 procent 2024 och 3,0 procent 2025, enligt den nya prognosen.

"Nationalbanken förväntar sig en fortsatt hög kärninflation under de kommande åren, bland annat till följd av höga löneökningar. Det finns därför ett behov av en stram ekonomisk politik", skriver centralbanken i ett pressmeddelande.

Den danska centralbanken tillägger att om det fattas beslut om satsningar i kommande statsbudgetar så bör det också fattas beslut om budgetåtstramningar som dämpar aktiviteten minst lika mycket.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons