Annons
Nyheter

Hongkongledare hyllar nya valsystemet

Hongkongs ledare Carrie Lam välkomnar kinesiska regeringens planer på att göra om valsystemet i den på pappret självstyrande regionen för att säkerställa att bara "patrioter" finns på kandidatlistorna.
Hongkong • Publicerad 8 mars 2021
Carrie Lam välkomnar Pekings agerande.
Carrie Lam välkomnar Pekings agerande.Foto: Vincent Yu/AP/TT

Lam ser inget behov av att tillfråga allmänheten om förändringarna, eftersom beslutet har fattats i Peking.

– Beslutet kommer i rätt tid, det är nödvändigt, lagenligt och konstitutionellt, och centralstyrets ledarskap och beslutsmandat är obestridligt, säger hon vid en presskonferens, enligt AFP.

Annons

Den nya lagen, som slår fast att alla kandidater i Hongkongs val ska granskas i en process som är tänkt att rensa ut den opposition som trots allt har funnits, diskuteras för närvarande av Kinas nationella folkkongress, och väntas klubbas på torsdag.

Hongkong var under brittisk överhöghet i över 150 år, men lämnades över till Kina 1997. Peking gav då ett bindande löfte att bevara de fri- och rättigheter som Hongkongborna åtnjöt inom ramen för devisen "ett land, två system".

I somras drev den kinesiska regimen igenom en omstridd nationell säkerhetslag, som allmänt anses ha rivit upp regionens oberoende och inskränkt demokratirörelsens möjligheter att verka, och därmed av många betraktas som ett avtalsbrott.

Fakta: Hongkongs valsystem

Förändringarna i Hongkongs valsystem kommer att beslutas under det pågående mötet med Kinas folkkongress, landets lagstiftande församling.

Tidningen Global Times, som är trogen Kommunistpartiet, rapporterar att när förslaget har klubbats av folkkongressen kommer dess ständiga utskott att skriva om delar av det som är känt som Hongkongs minigrundlag (Basic Law). Normalt brukar förändringar i den formellt göras av Hongkongs eget parlament.

Grundlagen skrevs i samband med att Hongkong lämnades över från Storbritannien till Kina 1997 och skulle säkerställa att formeln "ett land, två system" behölls. I och med Kinas förändringar i Hongkong menar många att det inte längre finns två system.

EU uppmanar Kina att beakta de politiska och ekonomiska konsekvenserna innan de ändrar valsystemet i Hongkong.

Chris Patten, Hongkongs sista brittiska guvernör, säger i en kommentar till organisationen Hong Kong Watch att "Kinas kommunistiska parlament har tagit sitt största steg hittills för att utplåna Hongkongs frihet".

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons