Annons
Nyheter

Hörde advokatsamtal – polisen får JO-kritik

Brott • Publicerad 7 maj 2021
Polisen får kritik efter att en förhörsledare hört ett samtal mellan en misstänkt och dennes försvarare. Arkivbild.
Polisen får kritik efter att en förhörsledare hört ett samtal mellan en misstänkt och dennes försvarare. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Polisen kritiseras av JO efter att en förhörsledare råkat höra ett samtal mellan en misstänkt och dennes försvarare på en polisstation i Stockholm. Förhörsrummet var inte tillräckligt ljudisolerat och förhörsledaren som befann sig utanför i korridoren kunde därför höra vad de pratade om.

Av anmälan framgår också att förhörsledaren antecknade det hon hört i förundersökningsprotokollet för att redovisa det för åklagaren.

Annons

JO skriver i sitt yttrande att den misstänkte har rätt att träffa och samtala med sin försvarare i enrum. Den rätten respekterades inte i och med det otillräckligt ljudisolerade förhörsrummet.

Vidare skulle både den misstänkte och försvararen genast ha informerats om det inträffade. Informationen får därför inte användas i utredningen.

Efter händelsen har polisen vidtagit åtgärder för att något liknande inte ska kunna ske igen.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons