Annons
Nyheter

Hotad fjällgås får hjälp – gässlingar sätts ut

Fjällgåsen är en av Sveriges mest hotade fåglar. I helgen sattes 30 små gässlingar uppfödda i södra Sverige ut i Gällivarefjällen.
Djur • Publicerad 10 juli 2022
En fjällgås vid en avelsanläggning i Bohuslän. Arkivbild.
En fjällgås vid en avelsanläggning i Bohuslän. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT
Kronprinsessan Victoria har engagerat sig i fjällgåsen. Här är hon med och inviger Nordens arks avelsanläggning för fjällgås i Bohuslän 2009. Arkivbild.
Kronprinsessan Victoria har engagerat sig i fjällgåsen. Här är hon med och inviger Nordens arks avelsanläggning för fjällgås i Bohuslän 2009. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

– Tanken med att vi är just här är att vi ska försöka etablera ett nytt täckningsområde för fjällgåsen. Det finns ju bara ett i Sverige just nu, säger projektledaren Niklas Liljebäck till P4 Norrbotten.

Det finns i dag omkring 110–140 fjällgäss i landet, företrädesvis i Arjeplogsfjällen.

Annons

Gässlingarna är uppfödda i Bohuslän i stiftelsen Nordens arks regi.

– Så det är första gången de stöter på midnattssol och miljarder mygg, konstaterar Niklas Liljebäck.

Det är tredje året i rad som gässlingar släpps ut i fjällnaturen men Liljebäck tror att det behövs några år till innan man kan avsluta projektet.

Fjällgåsen var i stort sett utrotad för något decennium sedan. Problemet var att gässen ofta dog utmed sin vanliga flyttväg till övervintringsområdena i Grekland och Asien. Nyckeln till att stammen nu växer är att man fått dem att övervintra närmare, med hjälp av vitkindade gäss i Arjeplogsfjällen som använts som "adoptivföräldrar" och tagit med fjällgåsungarna till Nederländerna.

Fjällgåsprojektet drivs av Svenska jägareförbundet tillsammans med stiftelsen Nordens ark och Norrbottens ornitologiska förening – med stöd av bland annat länsstyrelsen i Norrbotten.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons