Annons
Nyheter

Hotade myrkotten slipper medicinstämpel i Kina

Kina • Publicerad 10 juni 2020
En myrkott letar efter mat i Johannesburg i Sydafrika. Arkivbild.
En myrkott letar efter mat i Johannesburg i Sydafrika. Arkivbild.Foto: Themba Hadebe/AP/TT

Kinesiska myndigheter har beslutat att stryka kroppsdelar från myrkotten från den officiella listan över godkända ingredienser i traditionell medicin, rapporterar statliga medier.

Beskedet kommer några dagar efter det att Kina utökade skyddet för det utrotningshotade djuret, som nu har samma skyddsklass som exempelvis jättepandan.

Annons

Besluten välkomnas av Världsnaturfonden (WWF).

Mykottar har länge jagats och sålts runt om i världen för att ätas eller användas i kinesisk medicin. Dess fjäll har sålts dyrt på svarta marknaden, trots att forskare slagit fast att de inte har några medicinska effekter.

Myrkotten har under våren hamnat i strålkastarljuset på grund av misstänkta kopplingar mellan djuret och coronaviruset. Att myrkotten skulle kunna vara ett värddjur för coronaviruset är dock inte bekräftat.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons